Heijmans plaatst energie-opwekkende geluidsschermen bij de A50

| Door IVVD aj

heijmans_sonob_solar_noise_barriers-400x250Heijmans gaat een nieuw project met energieopwekkende geluidsschermen realiseren: Solar Highways. Ter hoogte van de A50 bij Uden plaatst Heijmans 68 geluidsschermen die genoeg energie opwekken om 40 tot 60 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Daarmee is Solar Highways het grootste project in Europa waar met geïntegreerde zonne-geluidsschermen energie wordt opgewekt.

Heijmans gaat over een totale lengte van twee kilometer geluidsschermen plaatsen, waarvan 400 meter bestaat uit de energieopwekkende schermen. Het geluidsscherm wordt vijf meter hoog, waarvan de bovenste vier meter aan weerszijden zonnecellen bevatten.

Planning
Begin 2018 starten de werkzaamheden bij de A50. De energieopwekkende geluidsschermen zijn aan het einde van dat jaar aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Vanaf dan worden de schermen achttien maanden lang onderzocht en gemonitord. De uitkomsten daarvan worden gebruikt om in de toekomst een goede inschatting te maken bij het realiseren van soortgelijke initiatieven.

Bij het project werkt Heijmans samen met Scheuten, Van Campen Bayards en Libra Energy. Met het project willen Rijkswaterstaat, Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Solar Energy Application Center (SEAC) de technische en economische haalbaarheid onderzoeken om zonnecellen te integreren in geluidsschermen langs snelwegen.