De Hoop verkoopt panden aan de Spuiweg in Dordrecht

| Door IVVD aj

logo-de-HoopDe evangelische hulpverleningsinstelling De Hoop doet een groot deel van haar bezit op de Spuiweg in Dordrecht van de hand. De panden komen daarmee beschikbaar voor de particuliere woningmarkt. Een historische stap, zo erkent Paul Vel Tromp, manager financiën.

Eind 1975 was Hofje de Hoop aan de Spuiweg in Dordrecht immers de plek waar de ggz-instelling werd geboren. Enkele Dordtenaren, onder wie Teun Stortenbeker, startten aan de rand van het centrum verslavingswerk met de Bijbel als inspiratiebron.

Inmiddels doet De Hoop veel meer dan verslaafden aan een nieuw leven helpen en wordt ook geestelijke gezondheidszorg geboden. Tevens is de organisatie niet meer vergelijkbaar met de omvang van ruim veertig jaar geleden. Zo werd in 2003 door toenmalig koningin Beatrix een heel dorp geopend aan de Provincialeweg tussen Dubbeldam en Stadspolders.

Dorp
Volgens manager Paul Vel Tromp is het idee om het grootste deel van de diensten op de Spuiweg over te hevelen naar dat Dorp De Hoop, waar onder meer behandelcentra en woonplekken zijn. “We behandelen meer mensen dan ooit en hebben een historisch aantal aanmeldingen. We willen de zorg concentreren aan de Provincialeweg”, zegt Vel Tromp.
Volgens hem beseft De Hoop dat het daarmee een stukje historie van de hand doet. “Afscheid heeft altijd iets van een lach en een traan. Maar er moet wel zakelijk mee omgesprongen worden”, aldus Vel Tromp, die zegt dat niet al het onroerend goed op de Spuiweg wordt verkocht. De Hoop heeft het blok van nummers 63 tot 87 en het pand op de hoek met Singel in bezit. In 2009 kocht het nog de voormalige seksvideotheek, dat naast de polikliniek en de administratie van De Hoop zat.

Concretere details over de opvallende verkoop worden in september duidelijk. Omwonenden hebben van De Hoop een officiële uitnodiging gekregen om op woensdag 13 september te komen luisteren naar een toelichting.

Woonhuis
In de brief geeft De Hoop alvast aan dat de bewuste panden worden verkocht om weer dienst te gaan doen als woonhuis. “Het is geen verplichting de omwonenden te informeren, maar we vinden dat wel netjes”, aldus Vel Tromp.