Nieuwe school voor AOC Oost in Doetinchem

| Door IVVD aj

aoc-oost-400x250Het AOC Oost wil in de zomer van 2019 een nieuw schoolgebouw openen aan de Gezellenlaan in Doetinchem. Het gebouw moet uitblinken in duurzaamheid en flexibiliteit.

De nieuwbouw moet plaats gaan bieden aan ongeveer 750 leerlingen en gaat miljoenen euro’s kosten. Het exacte bedrag kan en wil locatiedirecteur René Vijn niet noemen. “Maar ga er maar vanuit dat het flink in de miljoenen gaat lopen.” De kosten worden door de school zelf opgehoest en niet zoals bij het reguliere voorgezet onderwijs door de gemeente.

Onhandig gebouw
Het huidige vmbo-pand van het AOC is begin jaren tachtig gebouwd en volgens Vijn toe aan vervanging. “Het is een onhandig gebouw, met lange gangen. Als je van de ene kant naar de andere kant loopt, ben je zo tien minuten onderweg. Daarnaast zijn de lokalen niet geschikt voor ons vernieuwde onderwijsconcept, waarbij we minder klassikaal en meer praktisch en per leerling ander onderwijs willen bieden. Waarom moet je standaard om half negen beginnen met twee uur wiskunde? En waarom krijgt iedereen die zelfde uren, terwijl de ene leerling daar te weinig aan heeft en weer een ander te veel? Daar zijn we al flink over aan het nadenken.”

Schetsen
De eerste schetsen zijn inmiddels getekend. De nieuwe school wordt ongeveer 7500 vierkante meter groot met een flink buitenterrein waar de leerlingen hun groene vingers en kennis kunnen uitoefenen in de praktijk. “Op dit moment zijn we bot gezegd gevestigd in een betonnen omgeving, die niet past bij ons groene onderwijs. De bouwer wordt dan ook verplicht om in zee te gaan met een landschapsarchitect.”

Slopen
Het is de bedoeling dat de huidige school op termijn gesloopt wordt, maar pas na de opening van de nieuwbouw. In eerste instantie overweegt het AOC Oost nog om de oudbouw tijdelijk in te gebruik te houden. De verwachting is dat de leerlingenstroom de komende jaren fors minder wordt door de bevolkingskrimp. De school telt op dit moment 900 leerlingen. De verwachting is dat in 2023 les wordt gegeven aan 750 leerlingen. Pas op het moment dat de oudbouw niet meer nodig is, wordt dit pand afgestoten.

Bron: De Gelderlander