Oostenburg kavel 4 en 5 wordt stoer en aantrekkelijk woon-werkgebied

| Door IVVD

VROM-kavel-4-5-amsterdam_400x25020 Februari hebben VORM en Oostenburg SGN de koopovereenkomst voor Oostenburg kavel 4/5 getekend. De beoordeling geschiedde onder supervisie van Kristiaan Borret, Belgisch architect en hoogleraar. In een dynamisch team met onder andere OZ Architecten, Workshop Architecten, BETA Architecten, FLUX Landscape Architecture en Buro Bouwfysica heeft VORM dit stuk stad ontworpen. Het team transformeert de kavel naar een stoer, contrastrijk en aantrekkelijk woon-werkgebied. Het plan draagt op een duurzame wijze bij aan de ontwikkeling van Oostenburg in het centrum van Amsterdam.

De chemie tussen de verschillende partijen was kenmerkend. Kristiaan Borret geeft aan: “Als je kijkt vanuit de invalshoek van de visie voor Oostenburg als een stoere en contrastrijke stadswijk, dan kwam het voorstel van VORM meteen als een voltreffer naar voren. Op het vlak van architectuur evenzeer als de programmatie, zoals een vernieuwende oplossing voor de bereikbaarheid per auto. Want dat was wat ik hier als Belg zelf geleerd heb: hoe een ontwikkelaar een project echt draagt en erin slaagt alle aspecten coherent in elkaar te vlechten.” Hans Meurs, directeur VORM: “Vier jaar geleden voeren we met ons acquisitieteam vol aanstekelijk enthousiasme over het water langs Oostenburg. Het is fantastisch om nu juist op deze plek met de verschillende partners onze ambities waar te maken op het gebied van stedelijke herontwikkeling.” Peter Kramer, directeur Oostenburg SGN: “Dit is geweldig voor heel Amsterdam. Een grandioze verrijking van de binnenstad en voor Stadgenoot extra middelen om de ambities op het gebied van sociale woningbouw waar te maken.”

Het eiland Oostenburg; Handel, bedrijvigheid en duurzaam karakter
Het eiland Oostenburg is altijd een gebied van handel en bedrijvigheid gebleven. De afgelopen jaren is studie gedaan naar de mogelijkheden van transformatie naar een gemengd werk- woongebied. Daar heeft VORM invulling aan gegeven door middel van ‘blurring zones’, waar werken, wonen of woon-werken plaatsvindt met een ruimtelijke relatie tot het maaiveld. Het industriële werfverleden wordt weer opnieuw voelbaar door hun betekenis te vertalen naar de locatie. Toepassing van duurzame materialen, gebouwinstallaties en bouwmethoden en hergebruik van bouwmaterialen zijn een vanzelfsprekend onderdeel van de opgave. De daken van de volumes worden geactiveerd als energiedaken en deels voor stadslandbouw en als gezamenlijke terrassen(. In kassen op het dak van één van de gebouwen worden groenten en kruiden gekweekt voor het restaurant in hetzelfde gebouw. De glaspanelen zijn voorzien van fotovoltaïsche cellen, waardoor de kassen en het restaurant in energie grotendeels zelfvoorzienend zijn.

Een onverwachte oase in de stad met nadruk op toevallige ontmoetingen
Een industriële ruimte met begroeiing op een verlaten werfgebied: fraaie groenstroken gaan een belangrijk onderdeel uitmaken van het geheel. Dit wordt een onverwachte oase in de stad. Daarnaast is er plek voor stadslandbouw, voor handen uit de mouwen steken en tuinieren. De mogelijkheid van het opengooien van de gevels door grote schuifpuien of garagedeuren, waarbij binnen en buiten in elkaar overvloeien, nodigt uit tot het gebruik van de publieke ruimte. Bewoners worden verleid om deze transitiezone te gebruiken. Middels zitelementen en speelplekken voor kinderen worden toevallige ontmoeting gefaciliteerd.

Verwachte start bouw 2de kwartaal 2019
VORM en Oostenburg SGN streven er naar om medio het 2e kwartaal van 2019 aan te vangen met de realisatie. In 2022 wordt de laatste woning op kavel 4/5 opgeleverd.