VU wil duurzaam en studentvriendelijk bouwen

| Door IVVD aj

De ondernemingsraad heeft vorige week groen licht gegeven voor de ontwikkeling nog een nieuw bètagebouw op de campus. Het komt op het voormalige schooltuintjescomplex, tegenover het O2- en Acta-gebouw.

Locatie nieuwe gebouw (Foto: Voorlichting VU)
Locatie nieuwe gebouw (Foto: Voorlichting VU)

Het gebouw wordt zo duurzaam mogelijk ontworpen zei Josja van der Veer, directeur van de facilitaire campusorganisatie bij de vergadering van de ondernemingsraad. Daarvoor worden onder meer externe duurzaamheidsadviseurs ingeschakeld, maar ook The Green Office en andere VU-deskundigen.

Van wieg tot graf
Een idee is dat er een groen dak op het gebouw komt, wat onder meer de afvoer van regenwater reguleert. Ook wordt er gekeken naar slimme verwarmings- en koelingstechnieken. In de bouwwereld bestaat voor duurzaamheid het zogeheten Breeam certificaat, van ontwerp via gebruik tot aan de sloop. Voor het ontwerp van het Nieuwe Universiteitsgebouw is zelfs een Breeam excellent verklaring gegeven. Het gaat om het proces van de wieg tot het graf.

“We denken ook in herbruikbaarheid van materiaal bij de sloop van gebouwen. De stenen in de gevel van het O2-gebouw bijvoorbeeld zijn herbruikbaar. Het Wis- en Natuurkunde gebouw willen we ook zo duurzaam mogelijk slopen. Er zitten veel stalen kozijnen in. Die kan je recyclen”, aldus Franc van Nunen, hoofd campusvernieuwing. Hij wijst erop dat er een duurzaam energieplan voor de hele campus in ontwikkeling is waar het nodige in geïnvesteerd gaat worden. Zo wordt er gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag in de grond en koeling uit het Nieuwe Meer. Ook wordt gekeken naar zonnepanelen

Langdurig gebruik
Het is de bedoeling dat de nieuwe gebouwen heel lang meegaan, benadrukt Van Nunen. “We gaan uit van zeker zestig jaar. Dat is één van de duurzaamheidscriteria die we gebruiken. Daarom hebben we gestandaardiseerde laboratoria ontwikkeld. Daarin kunnen de onderzoekers hun specialistische apparatuur plaatsen. Maar over een paar jaar kunnen die laboratoria zo door een andere onderzoeksgroep worden gebruikt. Dat is een vrij unieke opzet, waar wetenschappers uit de hele wereld vol interesse naar komen kijken.” Door verschillende soorten laboratoria van elkaar te scheiden, kunnen de kosten laag blijven, legt Van der Veer uit in de nieuwe Advalvas.

Groen Campusplein
De bedoeling is ook dat het campusplein vergroent. Onder het Nieuwe Universiteitsgebouw komt een grote fietsenstalling, zodat op het plein meer ruimte ontstaat. “We willen een echt studentvriendelijke campus ontwikkelen, waar je niet alleen college loopt, maar ook allerlei andere dingen kunt doen”, benadrukt Van der Veer. “Ruimtes moeten op meerdere momenten op de dag voor andere functies gebruikt kunnen worden. In het Nieuwe Universiteitsgebouw is het de bedoeling dat er ’s avonds films worden gedraaid in de collegezalen en er theatervoorstellingen komen. En er komen veel studieplekken.”

De sportvelden verhuizen naar de plek van het oude Wis- en Natuurkundegebouw als dat over vijf jaar wordt gesloopt. Daarvan kan de VU ook gebruik gaan maken.
Het voornemen is dat in de toekomst bijvoorbeeld studentenflats en mogelijk een hotel op het campusterrein of de omgeving verrijzen.

Bron: Advalvus