Zachthout verhardt door verhitting

| Door Duurzaamvastgoed

hardhoutHet is mogelijk om hout op een speciale manier te verhitten waardoor het de eigenschappen krijgt van duurzaam hardhout.  Doordat dit proeces goed te controleren valt, kan het product hiervoor ook gecertificeerd worden. Hoe dit kan wordt in de onderstaande tekst door het Informatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) toegelicht.

Er is heel veel hout dat niet bekend staat dat het geschikt is als timmerhout. Toch worden ook de minder populaire bomen gekapt door houthakkers omdat zij op die manier bij de populaire bomen kunnen komen. Doordat er veel dezelfde houtsoorten gekapt worden, komt het voor dat een bepaalde soort overbelast wordt en daardoor de prijst stijgt. Volgens het FSC, bevorderaar van duurzame bossen, is dit echter niet nodig omdat ook het minder gewilde hout met behulp van een thermische behandeling bruikbaar gemaakt kan worden.

Dit proces wordt ook wel Smartheat genoemd en wordt ontwikkeld door verduurzamer Lignius uit Druten. Zij leggen het hout tussen platen en in een vaccum met behulp van contactwarmte verhit. Bob de Saay van Lignius: “Niet alleen het spinthout maar ook het kernhout wordt erdoor geconserveerd. Zo ontstaat een product met homogene eigenschappen dat nauwelijks nog werkt.” Uniek is dat Lignius met dit proces in staat is om de eigenschappen van het product te bepalen. Daardoor is het ook te certificeren.