Powerparking en batterij in gemeentehuis Dronten

| Door Odette Koldewey

Het gemeentehuis van Dronten is onlangs duurzaam gerenoveerd. Het verouderde gemeentehuis is het afgelopen jaar omgebouwd tot een volledig energieneutrale werkplek. De verbouwing is nagenoeg afgerond.

In december 2018 koos de gemeenteraad van Dronten eensgezind voor de renovatie van het gemeentehuis. ‘In het pand werden in de zomer temperaturen tot boven de 40 graden Celsius gemeten. Klimatologisch was het pand ontzettend verouderd’, stelt Geert Gielen, regisseur duurzaamheid van de gemeente Dronten.

Powerparking
Dat het gemeentehuis van Dronten aardgasloos moest worden, was van het begin af aan duidelijk, maar het gemeentebestuur had meer ambities. Zo werd met behulp van provinciaal geld en een Europese subsidie de parkeerplaats achter het gemeentehuis omgetoverd tot Powerparking.
Boven de nieuwe parkeerplaats, die in maart wordt opgeleverd, komt een zonnedak. Met de energie die hiermee wordt opgewekt kunnen 16 elektrische auto’s tegelijk worden opgeladen dankzij 4 innovatieve Quattro-laadpalen.

1.100 zonnepanelen
In totaal komen er op het zonnedak en op het dak van het gemeentehuis bijna 1.100 zonnepanelen. Verder komt er een batterij voor opslag en buffering van elektriciteit en komen er openbare laadpalen.
De opgeslagen stroom kan op een later moment worden gebruikt. De TU Delft brengt de resultaten van dit experiment in kaart, en daarmee wordt de renovatie ook een duurzaamheidsexperiment.

138,6 ton CO2-reductie
Volgens Gielen is de renovatie binnen budget en planning gebleven en heeft het een modern gemeentehuis vol leefbare werkplekken opgeleverd. ‘Dankzij zonnepanelen, verbeterd klimaatbeheer, isolatie en een grijswaterplan halen we een geschatte CO2-reductie van 138,6 ton per jaar.’ Gielen wil er maar mee aangeven: ‘Circulariteit is financieel heel haalbaar.’

Bij de renovatie werd zo veel mogelijk gewerkt vanuit de circulaire gedachte. Al het nieuwe materiaal dat werd gebruikt, is eenvoudig te demonteren en hergebruiken. Oude meubels en materialen uit het gemeentehuis gingen naar maatschappelijke organisaties.

Circular Award
De verbouwing van het gemeentehuis in Dronten was een van de zeven genomineerden voor een ‘Circular Award’, een prijs voor projecten die laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland. Het project behoort echter niet tot de drie finalisten.