48 aardgasloze zorgwoningen in Zoetermeer

| Door IVVD

degoedewoning-start-woonzorggebouw-400x225Aan de Naomigang (Rokkeveen) realiseert woningcorporatie De Goede Woning een woongebouw met 48 zorgwoningen. De voorbereidingen voor de bouw zijn in volle gang en de eerste palen zijn geboord. Op 7 mei 2018 vond de officiële start van de bouw plaats, in het bijzijn van wethouder Taco Kuiper (Wonen) en wethouder Isabelle Vugs (Zorg).

Start van de bouw
Op 7 mei vierden ze samen met zorgaanbieder WelThuis, de gemeente Zoetermeer, aannemer De Vries en Verburg, toekomstige bewoners en begeleiders de start van de bouw van het woonzorggebouw. De Goede Woning laat het complex bouwen om tegemoet te komen aan de grote behoefte aan zorgwoningen in Zoetermeer. WelThuis gaat het gebouw huren. De appartementen zijn bedoeld voor ouderen die 24 uurs zorg nodig hebben.

Aardgasloos
Het woonzorggebouw wordt ‘all-electric’ gebouwd, dus zonder gasaansluitingen. De isolatiewaarde wordt hoog en op het dak komen zonnepanelen. De verwarming vindt plaats met luchtwarmtepompen. Dit past bij de ambitie van De Goede Woning op het gebied van duurzaamheid. ‘Wij willen dat al onze woningen in 2035 voorbereid zijn op aardgasloos, of het uiteraard al zijn.’

Verhuizing van Montiverdi
De toekomstige bewoners, ouderen met dementie of een lichamelijke beperking, wonen nu in woonzorgcentrum Monteverdi aan de Ondineschouw in Zoetermeer. Dit jaar vindt de inhuizing van een deel van deze bewoners naar het nieuwe woonzorggebouw De Boomgaerd aan het Zalkerbos (66 wooneenheden). De andere bewoners verhuizen in 2019 naar de Naomigang. Beide gebouwen worden in opdracht van de woningcorporatie gerealiseerd en na oplevering verhuurd aan WelThuis.

Eigentijdse opzet
De opzet van de gebouwen is anders van opzet dan een traditioneel verpleeghuis. Er komen meer privéruimten en minder algemene ruimten. In de nieuwe situatie heeft iedere bewoner een tweekamerappartement met een woonkamer en aparte slaapkamer, waardoor de individuele woonfunctie een belangrijke factor vormt. Daarnaast worden er zes gemeenschappelijke buurtkamers gerealiseerd: per groepsruimte voor acht bewoners.

Planning
Het woonzorggebouw De Boomgaerd aan het Zalkerbos is bijna klaar en wordt naar verwachting in augustus van dit jaar opgeleverd aan WelThuis. Woningcorporatie De Goede Woning verwacht het woonzorggebouw aan de Naomigang halverwege 2019 op te kunnen leveren.