5.100 Zonnepanelen op parkeergarage Ziekenhuis Gelderse Vallei

| Door IVVD

In samenwerking met Rooftop Energy bouwt het ziekenhuis in 2020 een dak boven haar parkeergarage waarop de constructie voor zonnepanelen wordt geplaatst. Ziekenhuis Gelderse Vallei kiest daarmee voor duurzame energie en krijgt 5.100 zonnepanelen op de parkeergarage.

Ondertekening overeenkomst door (vlnr)Leendert Florusse, CEO Rooftop Energy en Arjen Hakbijl, lid Raad van Bestuur Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Vandaag ondertekenden beiden partijen het contract. Arjen Hakbijl, lid van de raad van bestuur van het ziekenhuis, over deze keuze: ‘We zijn blij dat we onze duurzaamheid kunnen vergroten, passend bij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. We zetten met het plaatsen van de zonnepanelen een grote stap in de juiste richting.’ Leendert Florusse, CEO Rooftop Energy: ‘Wij zijn vereerd om met ons ontzorgingsconcept bij te kunnen dragen aan de duurzaamheidsagenda van het ziekenhuis en aan de verhoging van veiligheid en comfort van de parkeergelegenheid.’

Zonnecentrale
Er worden 5.100 zonnepanelen geplaatst. Hiermee voorziet het ziekenhuis voor circa 18% in haar benodigd elektrisch vermogen. De jaarlijks opgewekte energie staat met 1.800.000 kWh gelijk aan het verbruik van meer dan 500 huishoudens.

Duurzaamheid
Ziekenhuis Gelderse Vallei investeert al langere tijd in duurzaamheid. Onder andere koopt het ziekenhuis 100% groene energie in, maakt het gebruik van warmte en koude opslag om de temperatuur in het ziekenhuis te regelen en heeft het ziekenhuis een vegetatiedak dat zorgt voor verkoeling in de zomer. Bij verbouwingen wordt er verder gebruik gemaakt van glas met een zeer hoge isolatiewaarde en ledverlichting. Zelfs de vlaggen die voor het gebouw te vinden zijn, zijn van gerecycled materiaal.

Parkeergarage
De centrale met panelen wordt bovenop de huidige parkeergarage geplaatst. ‘Hiervoor bouwen we eerst een dakconstructie op het bovendek van de parkeergarage. Dit heeft meerdere voordelen. We verbeteren de constructie, verhogen de veiligheid en het comfort van de garage voor patiënten, bezoekers en medewerkers van het ziekenhuis’ vertelt Paul Keusters, manager facilitair bedrijf van Ziekenhuis Gelderse Vallei.