50 jaar oude flat aardgasvrij

| Door IVVD

De Mozartflat in Tilburg Noord wordt volledig aardgasvrij. De woningen krijgen HR++ glas, de kopgevels worden geïsoleerd en er komen zonnepanelen op het dak. En de flat krijgt een glazen klimaatgevel. Bewoners van de appartementen gaan koken op inductie; de gasaansluiting verdwijnt. Het verwarmen van de appartementen gebeurt al via stadsverwarming. Een klimaatgevel maakt op een slimme manier gebruik van daglicht en de warmte van de zon. Dat scheelt in het energieverbruik.

Proeftuin Aardgasvrije Wijken
De eigenaren van de 256 woningen stemden (bijna) unaniem in met verduurzaming van de flat. De verduurzaming van de Mozartflat is een project van de Proeftuin Aardgasvrije Wijken. Via dit project wil de gemeente leren hoe zij straks meer woningen en wijken aardgasvrij kunnen maken.

Om de 256 koop- en huurwoningen in de oude flat te verduurzamen, stelt de gemeente Tilburg 2 miljoen euro subsidie beschikbaar. Dit geld gaat naar de Vereniging van eigenaars VvE Mozartlaan. Het gaat hier om het toekennen van de rijkssubsidie vanuit de Proeftuin Aardgasvrije Wijken voor de wijk Quirijnstok, inclusief de Mozartflat. De financieringsaanvraag ligt ter goedkeuring bij het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF).

Duurzamer
Wethouder Oscar Dusschooten is enthousiast: “Fantastisch dat het VvE-bestuur er samen met de particuliere eigenaren en WonenBreburg in is geslaagd om met een meerderheid te besluiten om het appartementencomplex duurzamer, comfortabeler en aardgasvrij te maken.”
De Mozartflat is in 2020 50 jaar oud. Het beton aan de balkonkant is aangetast. Met het verduurzamen van de woningen, worden ook meteen de balkons verstevigd. Dit werk begint eind augustus. Het dient als voorbereiding voor het plaatsen van de klimaatgevel. Als alles volgens planning loopt, is de flat begin 2021 verduurzaamd en aardgasvrij. De plaatsing van de klimaatgevel is de grootste klus en is naar verwachting voor de zomer van 2021 klaar.

Klimaatneutraal
Tilburg wil in 2045 klimaatneutraal zijn. Woningen aardgasvrij maken is een van de middelen om dat te bereiken. Hoe de gemeente dit gaat oppakken en in welke wijk ze wanneer aan de slag gaat, staat in de Transitievisie Warmte die uiterlijk eind 2021 klaar is. Ook het Rijk heeft een doel: 2 miljoen huishoudens aardgasvrij voor 2030. Daarvoor zijn 27 gemeenten geselecteerd die hier ervaring mee op kunnen doen, zodat heel Nederland daarvan kan leren.