600 betaalbare appartementen voor jongeren in Leidsche Rijn

| Door IVVD

changeis_leidscherijn_400x250De gemeente Utrecht en maatschappelijk conceptontwikkelaar Change= hebben een overeenkomst gesloten voor de realisatie van 600 betaalbare huurappartementen (huur onder de 1e sociale aftoppingsgrens) in Leidsche Rijn Centrum. Op kavel E7 en E8 naast de Cinemec en station Leidsche Rijn wordt een nieuw hoogwaardig wooncomplex gerealiseerd voor met name werkende jongeren op basis van het Change= concept: “Werken, wonen, leren, leven” en sinds kort ook “zorg & welzijn, mobiliteit, en veiligheid”.

De gemeente Utrecht had een kwalitatieve tender voor de locatie uitgeschreven en heeft Change= als ontwikkelaar geselecteerd. In de tender is geselecteerd op kwaliteit, duurzaamheid en conceptuele invulling. Het ontwerp van het complex is van de architectencombinatie Storimans Wijffels Architecten BV en INBO. Het gebouw zal extreem duurzaam worden ontwikkeld met een EPC van -/- 0,5. Om dit te kunnen bewerkstelligen heeft Change= een samenwerking gesloten met Greenchoice. De bouw van het complex zal geschieden door BAM Wonen op basis van het Engineer & Build principe vanuit een BIM model. Hiertoe hebben Change= en BAM Wonen een overeenkomst gesloten.

Change= beheer zal de woningen voor 20 jaar gaan beheren middels haar ‘Living-as-a-Service’ platform. Huurders kunnen hierbij gebruik maken van een groot aantal voorzieningen die passen bij de flexibele levensstijl van hedendaagse jongeren. De bouw zal in het eerste kwartaal van 2019 aanvangen. Naar verwachting zullen de woningen circa twee jaar later sleutelklaar worden opgeleverd. Change= heeft Capital Value ingeschakeld om de verkoop te begeleiden.

Woningnood onder werkende jongeren is een maatschappelijk probleem
Het Change= concept is enerzijds ontstaan vanuit de enorme behoefte aan betaalbare huurwoningen bij werkende jongeren. Deze doelgroep valt op de woningmarkt tussen wal en schip doordat ze geen woning kunnen kopen en de wachtlijsten voor een sociale huurwoning veel te lang zijn. Dagelijks zoeken duizenden werkende jongeren in Utrecht naar een betaalbare huurwoning. Onderzoek laat zien dat het ontberen van goede woonruimte de maatschappelijke carrière van deze doelgroep in de weg staat. Zo zijn het ongewenste verloop en het ziekteverzuim onder deze doelgroep fors hoger dan het landelijk gemiddelde.

Anderzijds speelt Change= in op de veranderende maatschappij en de daarmee veranderende rol van vastgoed hierin. Vastgoed wordt door Change= meer als “tooling” ingezet om een hoger doel te dienen (sociaal maatschappelijke impact), dan enkel het verschaffen van een woonruimte. De woonomgeving dient onderdeel te zijn van een totale (circulaire) waardeketen.

Dit doet Change= onder meer door zeer goed ontsloten te zijn op het internet (fiber to the home), het creëren van een community en het bewerkstelligen van ontzorging (Living-as-a-service), alsmede het aangaan van langdurige strategische samenwerking met het bedrijfsleven (w.o. Cisco, Philips, Samsung en Hyundai).