ABNAMRO zet in op duurzaam en circulair bouwen

| Door IVVD

cbmHaut en ABNAMRO slaan de handen ineen bij de bouw van de unieke houten woontoren Haut aan de Amstel in Amsterdam. Lingotto is de ontwikkelaar van het gebouw, ABNAMRO is kennispartner op het gebied van duurzaam en circulair bouwen.

Met hun samenwerking willen beide partijen zoveel mogelijk kennis opdoen en deze delen met de bouw- en vastgoedsector. Onderdeel van de samenwerking is de ontwikkeling van de begane grond van Haut. Hier moet een innovatieve hortus komen rond de thema’s innovatie, ontmoeting, verduurzaming en gezonde stad. Als voorbeeld dient het paviljoen dat ABN AMRO momenteel naast haar hoofdkantoor in Amsterdam realiseert. Dit paviljoen is ontworpen en gebouwd volgens de principes van de circulaire economie (opening: september 2017). Dat wil zeggen dat materialen zoveel mogelijk herbruikbaar zijn.

Met een hoogte van 73 meter wordt Haut het hoogste houten woongebouw van Nederland en mogelijk van Europa. Het is ook het eerste woongebouw dat het hoogst haalbare duurzaamheidslabel krijgt: Breaam Outstanding. Het duurzame karakter van Haut zit vooral in het gebruik van hout als voornaamste bouwmateriaal. Dit materiaal kent een veel lagere CO2-footprint dan beton en staal. Naast een houten hoogbouwconstructie krijgt Haut energie-opwekkende gevels en triple glas. Bovendien wordt Haut zodanig gerealiseerd dat de toegepaste materialen zoveel mogelijk herbruikbaar zijn.

Enorme impact
Bijzonder is dat in Haut duurzaamheid en innovatie samengaan met hoogwaardig wooncomfort. Door beide aspecten te combineren, wil Haut de bouw- en vastgoedsector inspireren en uitdagen, aldus Bob Jansen, eigenaar van Lingotto dat de nieuwe luxe woontoren ontwikkelt. “Wij willen aantonen dat je op een duurzame en innovatieve manier kunt bouwen zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit. Met de kennis die wij daarbij opdoen, kunnen wij de bouw- en vastgoedwereld verder brengen. Bovendien: het gebruik van hout als constructiemateriaal is niet alleen technisch mogelijk, de markt is er ook rijp voor. Wij zien dat het duurzame aspect van Haut kopers aantrekt. Ook dat is een belangrijk signaal aan de bouw- en vastgoedsector.”

ABN AMRO gaat als kennispartner de samenwerking met Haut aan. De bank heeft grote ambities op het gebied van duurzaam en circulair bouwen, aldus Rutger Schuur, director ABN AMRO Real Estate & Public Sector Clients. “Met de bouw van het paviljoen doen wij veel ervaring op met circulair bouwen. Alle kennis delen wij met onze klanten. Door samen te werken aan circulaire oplossingen, creëren we grote impact op de gebouwde omgeving. Vandaar ook onze samenwerking met Haut. We zijn er trots op om mee te werken aan de ontwikkeling van één van de innovatiefste en duurzaamste woontorens van Nederland.”