Alfa-College werkt als eerste Nederlandse onderwijsinstelling met Madaster Educatie

| Door IVVD

Het Alfa-college in Hoogeveen is de eerste Nederlandse onderwijsinstelling die aan de slag gaat met het Madaster Educatie platform. Studenten kunnen nu bestaande gebouwen inventariseren en toetsen op circulariteit. Het is een unieke combi van leren en werken in de praktijk met als speerpunt circulariteit. Zowel onderwijs als bedrijfsleven gaan hiervan profiteren.

Het Alfa-college heeft in haar strategisch beleid een duidelijke visie op circulariteit, energie en duurzaamheid. De koersuitspraak “Samen creëren we meer waarde voor een betere wereld” ligt aan de basis voor de aanpak van de revitalisatie van het gebouw aan de Voltastraat 33 in Hoogeveen, welke nu nog gaande is.

Omdat ook het (techniek-) onderwijs nauw betrokken wilde worden bij circulair bouwen, is in samenwerking met N.I.C.E. (Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie) en de Hanzehogeschool een traject gestart waarin het vooral om ‘pionieren’ ging rond dit thema.

Zo hebben studenten een Gebouwpaspoort voor het pand aan de Voltastraat ingevoerd in het reguliere Madasterplatform, waarop een circulariteitscore is ontworpen. Hieruit ontstond de wens om Madaster Educatie te integreren in het huidige onderwijs van meerdere mbo-opleidingen en als onderdeel van een cursus voor het bedrijfsleven, die door het Alfa-college wordt aangeboden.

Alco Otten is als docent bouwkunde van het Alfa-college is enthousiast: “Het toepassen van Madaster Educatie in een werkelijke projectopdracht met een koppeling van theorie en praktijk is een schitterende leervorm voor studenten.”

Madaster
Speciaal voor onderwijsdoeleinden heeft Madaster een online educatieomgeving ontwikkeld. Opleidingen die van de Madaster edu-omgeving gebruik willen maken, kunnen een account voor hun studenten aanmaken. Hiermee kunnen de studentdossiers worden aangemaakt en (centraal) beheerd.

De studentomgeving wordt tegen een gereduceerd tarief aangeboden ten opzichte van het reguliere Madaster aanbod. Zo kunnen studenten de brug slaan tussen theorie en praktijk en van hun eigen ontwerpen een materialenpaspoort generen en bijvoorbeeld testen op circulariteit. “Het Alfa-college begrijpt als geen ander dat eindeloos wikken en wegen de circulaire economie niet dichterbij brengt. We moeten actie ondernemen om de volgende stap te zetten.” Sander Beeks, Business Support bij Madaster.