Alle ballen op groene innovatie

| Door Dieuwke van Vuure

Groen vormt de sleutel tot een gezonde toekomst. Slimme en duurzame oplossingen zijn daarbij cruciaal. Kortom, alle ballen op groene innovatie.

[Door: Ivo van der Hoeven, redactie IVVD]

Groen, we worden er allemaal blij van en het is nog gezond ook. Groen verbetert het milieu, zorgt voor een rijke biodiversiteit en vermindert luchtvervuiling. Bovendien zorgt groen in de bebouwde omgeving voor waterberging, het dempt geluidshinder en verkoelt in warme periodes. Kortom, groen is essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame toekomst. Gelukkig is Nederland koploper in groene innovatie. Er worden steeds meer slimme en duurzame oplossingen bedacht om onze omgeving en ons vastgoed te vergroenen. Tijdens de Innovatie Vastgoed Dag van IVVD op 6 december komen enkele van die groene innovators aan het woord. In drie inspirerende pitches vertellen zij hoe we Nederland in recordtijd kunnen vergroenen.

MobiPanel van Mobilane
Mobilane levert al jaren innovatieve groensystemen aan gemeenten en ontwikkelaars. Tijdens de Innovatie Vastgoed Dag presenteert deze groene innovator de nieuwste loot aan hun ‘groene stam’: MobiPanel. Dit betreft een innovatief en duurzaam systeem voor groene gevels in bestaande bouw en in nieuwbouwprojecten. Deze nieuwe generatie verticaal groen is speciaal ontwikkeld om toekomstbestendig en duurzaam bouwen voor een brede groep toegankelijk te maken. De modulaire groene gevel, met verwisselbare plantcassettes, maakt het mogelijk om vlakke én ronde wanden een duurzame en levendige uitstraling en functie te geven.

The Urban Jungle Project
De groenstedelijke ruimte is een onmisbare schakel om de stad toekomstbestendig te maken voor klimaatverandering. De ruimte in steden is echter behoorlijk beperkt. Bij The Urban Jungle Project, onderdeel van boomkwekerij Ebben, zien ze geen beperkingen maar mogelijkheden voor junglegebieden. Daken, pleinen en straten bieden volgens hen veel potentie voor groen. Met een ervaren en multidisciplinair team begeleiden ze partijen in het proces om waardevolle groene omgevingen te creëren, van het ontwerpproces tot aan de realisatie.

ROEF
De mensen achter ROEF kijken bij de vergroening van Nederland vooral omhoog. Zij zien kansen op de 8 miljoen daken die ons land rijk is. Daarop ligt namelijk een enorme hoeveelheid vierkante kilometers die vergroend kan worden. Met hun modulaire systeem, dat op bijna elke woning past, bieden zij een kant en klare oplossing. En de montage gaat supersnel. Binnen één dag ligt ROEF op een dak. Zo zorgt het groene dak van deze nieuwe start-up voor meer biodiversiteit, voorkomt de wateroverlast en gaat het hittestress tegen. Een ideale oplossing voor woningcorporaties met groene ambities.

Tijdens de Innovatie Vastgoed Dag gaat het uiteraard niet enkel over groen, ook innovaties in andere segmenten komen uitgebreid aan bod. Wat te denken van nieuwe oplossingen om de bouw te versnellen, innovaties om netcongestie tegen te gaan of mogelijkheden voor herbruikbare materialen. Ook de opkomst van ChatGPT en de gevolgen hiervan voor vastgoedmanagement worden besproken. En dat alles onder leiding van de immer scherpe dagvoorzitter Tom van ’t Hek.


Nieuwsgierig geworden naar ons nieuwste congres? Bekijk het programma hier.