Alrijne Ziekenhuis bespaart op energiekosten met groene gevel

| Door Odette Koldewey

Een klimaatgevel met verticale tuin zorgt bij het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp voor een beter binnenklimaat en lager energieverbruik.

Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft sinds 2021 een ‘groene’ gevel. Voor de bestaande gevel is een glaswand geplaatst, waardoor een tussenruimte ontstaat die isolerend werkt. In de tussenruimte zijn planten geplaatst die de lucht uit het ziekenhuis zuiveren. Het resultaat is een beter binnenklimaat in het ziekenhuis, minder koel- en verwarmingskosten en een verbeterde luchtkwaliteit rondom het ziekenhuis.

Verouderde kozijnen waren de aanleiding voor de bouw van de groene gevel bij het ziekenhuis in Leiderdorp. ‘Het alternatief was om alle ramen en kozijnen te vervangen. Een dure en ingrijpende operatie waar onze patiënten veel hinder van zouden ondervinden. Vandaar dat wij voor deze inventieve oplossing hebben gekozen’, vertelt Saskia Wesseling, Projectleider Duurzaamheid bij Alrijne Zorggroep.

De zorg in het ziekenhuis kon gewoon doorgaan bij de aanleg van de nieuwe glazen gevel in 2021. De groene gevel staat inmiddels al een tijdje voor de oude schil, maar het ziekenhuis is nog bezig de puntjes op de i te zetten. Wesseling: ‘In de afgelopen maanden zijn er ventilatiekanalen en een watermistinstallatie geïnstalleerd, en afgelopen zomer zijn er extra toegangsdeuren voor onderhoud geplaatst. Ook is er folie geplakt op de ramen, om de warmte van zonnestralen tegen te houden.’

De nieuwe groene gevel verlengt volgens Wesseling niet alleen de levensduur van het ziekenhuis, het zorgt ook voor een stabieler binnenklimaat. Een ventilatiesysteem pompt de ‘vervuilde’ lucht uit het ziekenhuis de galerij in, waar de planten de CO2 omzetten in zuurstof. De schone lucht wordt vervolgens weer terug het ziekenhuis ingeblazen. De planten zorgen bovendien voor een mooi, groen en fris uitzicht. Hiermee dragen ze bij aan de healing environment. Het plan is om de watervoorziening van de planten op termijn ook te verduurzamen, door het gebruik van regenwater van het dak.

De grootste winst van de nieuwe gevel zit vermoedelijk in de energiebesparing die hiermee wordt gerealiseerd. In de zomer scheelt de binnentemperatuur al snel 5 à 6 graden vergeleken met de oude situatie. Er hoeft daardoor veel minder gekoeld te worden. En ook in de winter bewijst de groene gevel zijn waarde doordat er minder verwarmd hoeft te worden.
Hiermee realiseert het ziekenhuis een energiereductie van 25 tot 30%. De verwachting is dat dit nog op zal lopen als alles perfect is afgesteld.

Het project in Leiderdorp is begeleid door adviesbureau Vriesema die in nauwe samenwerking met Bureau Berndsen de gevel heeft gerealiseerd.
De groene gevel is overigens niet het enige innovatieve, duurzame project van Alrijne Zorggroep. Bij het ziekenhuis in Alphen aan de Rijn wordt momenteel gewerkt aan zogenaamde warmterotondes. Hier gaat het ziekenhuis overtollige warmte delen met de wijk. Zo kunnen woningen, een school en een andere zorgorganisatie profiteren van de restwarmte uit het ziekenhuis.

Hier een korte impressie van de aanleg van de glazen gevel in Leiderdorp