Amsterdam nr. 4 meest aantrekkelijke universiteitsstad in Europa

| Door IVVD

amsterdam-400x250De ‘Best Student City’ ranking is door The Class of 2020 ontwikkeld en maakt inzichtelijk wat voor internationaal talent de meest aantrekkelijke steden in Europa zijn. De ranking is gebaseerd 35 indicatoren, verdeeld over 6 categorieën. Uit eerder onderzoek blijkt dat het keuzegedrag van studenten ten eerste wordt bepaald door de kwaliteit van een universiteit in relatie tot het collegegeld en ten tweede door de beschikbaarheid van passende huisvesting. Deze categorieën zijn dan ook het zwaarst gewogen. Vervolgens is gekeken naar de kwaliteit van leven in iedere stad, opgebouwd uit het aanbod aan vertier, connectiviteit, klimaat en de mate waarin steden gastvrij zijn voor internationals ongeacht afkomst, geslacht of geaardheid.

“Meer dan ooit overwegen studenten studie in het buitenland, zowel in uitwisselingsprogramma’s als voor volledige opleidingen. Deze generatie bestaat uit digital nomads die gewend zijn om te vergelijken en te kunnen kiezen” aldus Jorick Beijer, Directeur van The Class. “Iedereen kent de toonaangevende hoger onderwijs rankings. Daarnaast zijn er internationale rankings over kwaliteit van leven in de stad. De Best Student City ranking gaat echter uit van de ultieme mix”.

Berlijn wint
Met Berlijn, München en Stuttgart in de top 20 scoort Duitsland hoog in deze ranking. Winnaar Berlijn profiteert van voldoende betaalbare huisvesting, sterke universiteiten zonder collegegeld en uitstekende visa-regelingen voor internationale studenten die willen blijven na het afstuderen. Dr. Stefan Franzke, CEO van Berlin Partner benadrukt, “Berlijn heeft de meest kleurrijke universiteiten van Duitsland, bijna een op de drie eerstejaarsstudenten komt hier van buiten. Het is een combinatie van Engelstalig onderwijs, internationale flair, tolerantie en een ondernemend klimaat dat Berlijn aantrekkelijk maakt voor internationaal talent”.

Amsterdam op 4e plek
Amsterdam blijft een zeer aantrekkelijke stad voor mobiele millennials, zowel in kortlopende uitwisselingsprogramma’s als voor voltijd studies. Het feit dat de Amsterdamse universiteiten goed, maar niet uitzonderlijk hoog scoren, wordt gecompenseerd door de hoge dichtheid aan voorzieningen en vertier. Een bedreiging voor de hoge notering is echter de schaarste aan passende studentenhuisvesting, in en rondom Amsterdam. Daarnaast resoneert in het buitenland het groeiende maatschappelijke sentiment tegen internationale studenten.

Londen & Barcelona stellen teleur
Barcelona voert al jaren lijstjes aan van populaire bestemmingen voor Erasmus student-toeristen. London scoort met haar rijkheid aan toonaangevende universiteiten consequent hoog op rankings. Echter als we kijken naar het complete plaatje stellen Londen en Barcelona teleur als studentenstad. Zo is in beide steden huisvestingen een grote uitdaging, scoren de universiteiten in Barcelona niet erg hoog en is het onderwijs in Londen kostbaar. Zeker in het licht van Brexit staat de reputatie van Londen als mondiale hub voor talent onder druk volgens Jorick Beijer: “London blijft een buitengewone universiteitsstad met een unieke schakering aan topuniversiteiten. Deze Best Student City ranking benadrukt een zorgelijke trend. Onderwijs en huisvesting moeten toegankelijker worden om te voorkomen dat London een bubbel wordt voor de elite”.

Aantrekkelijke alternatieven
Voor studenten met internationale ambities, is er veel om uit te kiezen. The Best Student City ranking maakt goed inzichtelijk hoe verschillende steden zich tot elkaar verhouden en welke interessant zijn om in overweging te nemen. Kleinere universiteitssteden scoren goed (Leuven #14, Antwerpen #15), net als middelgrote maar zeer betaalbare steden in het oosten van Europa (Ljubljana #12), Warschau #18). Volgens rector magnificus Luc Sels van de KU Leuven zien we een trend waarin Vlaanderen een aantrekkelijk alternatief wordt voor grotere universiteitssteden. “De gezelligheid van het nachtleven staat op gelijke voet met de helderheid die we overdag waarnemen. KU Leuven is fundamenteel internationaal in haar karakter, doelen en aanpak”.