Op dinsdag 18 februari vond de officiële opening van de compleet vernieuwde collegezaal 3 van Amsterdam UMC, locatie AMC Meibergdreef plaats. Anders dan in een klassieke collegezaal, is de opstelling niet als in een theater, maar in groepen van 6, kunnen stoelen draaien om snel de opstelling te kunnen wijzigen en is een break-out ruimte toegevoegd voor creatieve sessies. AAARCHITECTEN tekende voor het ontwerp en Van Wijnen zorgde voor realisatie.
Innovatief onderwijs
Deze bijzondere collegezaal kwam tot stand aan de hand van de ideeën van de AMC denktank en het nieuwe curriculum van de opleiding Medische Informatiekunde. Tom Broens, opleidingsdirecteur: “Inmiddels is aangetoond dat studenten beter leren wanneer zij actief aan het werk gaan met de stof. Luisteren is belangrijk, maar de informatie beklijft veel beter als zij direct uitgedaagd worden om er iets mee te doen.” In de nieuwe zaal is het eenvoudig om snel te schakelen tussen frontaal onderwijs, om de theorie over te kunnen brengen, actief onderwijs, waarin studenten met elkaar samenwerken én stand-up onderwijs om snel op een creatieve manier zaken te kunnen uitwerken.
Technologie
De collegezaal is niet alleen bijzonder vanwege de opstelling, maar ook vanwege de toepassing van de nieuwste technologie. Een student kan vanaf zijn plek zijn scherm delen met de zaal, hij heeft beschikking over een microfoon om gemakkelijk met de docent te kunnen communiceren en via het scherm kan gemakkelijk een internationale spreker een bijdrage leveren.
Toekomstbestendige inrichting
De collegezaal biedt plek aan 117 studenten, waar er voorheen 250 waren. Dat past bij de trend van kleinschalig onderwijs die men overal terugziet. Bart Steenkamer van AAARCHITECTEN: “De ambiance van de ruimte is goed gelukt; het is ruimtelijk en behaaglijk, zonder ‘leeg’ te ogen.” Er is bovendien veel aandacht geweest voor hergebruik van bestaande materialen en duurzame materiaalkeuze. Floor Biemans, manager onderwijslogistiek bij het AMC: “Dit is de eerste collegezaal in Nederland met deze inrichting en wij verwachten veel navolging. De eerste ervaringen die we hebben, zijn ronduit positief.”