Amsterdams zwembad mooiste van de wereld

| Door IVVD

amsterdams-zwembadHet Noorderparkbad in Amsterdam-Noord is uitgeroepen tot het mooiste zwembad ter wereld. Het openbare zwembad viel in november 2016 in de prijzen tijdens de Piscine Global beurs in Lyon, één van de grootste zwembadenbeurzen ter wereld. Het Noorderparkbad is de opvolger van het Floraparkbad, dat veertig jaar oud was en te veel energie gebruikte.

Deerns was nauw betrokken bij de realisatie van het nieuwe zwembad en heeft met het ontwerp van de installaties tot in het kleinste detail voldaan aan de duurzaamheidsambities van opdrachtgever gemeente Amsterdam, stadsdeel Noord. In april 2016 werd het nieuwe zwembad geopend.

Energiezuinigste zwembad
Het gebouwontwerp en installaties leveren een totale energiebesparing op van meer dan 80%. De waterbesparing door opvang van regenwater en hergebruik bedraagt eveneens meer dan 80%, ofwel vele tienduizenden liters per jaar. Regenwater wordt via de gordijnen aan de buitenkant opgevangen en opgeslagen in een bassin. Via een zuiveringsinstallatie vloeit het terug in het zwembad. Jaarlijks bespaart het stadsdeel een paar ton aan energie- en waterkosten. Naast het mooiste zwembad ter wereld is het Noorderparkbad daarmee ook het duurzaamste en energiezuinigste zwembad van Nederland.

Mooiste zwembad
De jury in Lyon loofde het Noorderparkbad vooral om zijn architectuur. ‘Dankzij de licht en luchtige architectuur past het gemeentelijke zwembad perfect in zijn omgeving.’ Volgens de jury ‘verzacht de houten structuur de overgang tussen binnen en buiten en nodigt het mensen uit het zacht golvende paviljoen, gesitueerd in het hart van het park, binnen te gaan’.

Architect Branimir Medic van Architekten Cie. nam in Lyon de prijs in ontvangst. Het openbare zwembad won eerder al de jury- en publieksprijs van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2016 en werd genomineerd voor de BNA beste gebouw van het jaar 2016.