Amsterdamse honkbalclub bespaart 78% op energiekosten

| Door IVVD

Hoe pakt u als amateurvereniging verduurzaming van uw sportcomplex aan? Honk- en softbalvereniging Amsterdam Pirates kreeg het voor elkaar. Ze bespaarden in 2 jaar 78% op de energiekosten en wisten een CO2-reductie van 71% te realiseren.

Voor de beeldvorming. Een honkbalveld is 100 bij 100 meter. Dat is 2 keer zo groot als een voetbalveld. Er zijn 72 lampen nodig om het veld te verlichten. “Deze verlichting alleen al kost ons zo’n € 90 per wedstrijd.”

“Dan hebben we ook nog een eigen sporthal die we moeten verwarmen. Natuurlijk willen we onze kosten naar beneden bijstellen. Maar zoals bijna alle Nederlandse amateurverenigingen, hebben we niet het geld op de bank staan om voor een paar ton energiebesparende maatregelen te nemen”, zegt Koen Gijsbers. Hij is voorzitter van de Pirates.

Penningmeester met kennis
De drive om duurzaam te innoveren was sterker dan het denken in beperkingen. De toenmalige penningmeester Remko de Bie werkte bij een bank met duurzaam bankieren als uitgangspunt. Hij kende de financieringsmogelijkheden en maakte de vereniging enthousiast. De Pirates raakten zo in contact met de gemeente Amsterdam.

Zonnepanelen en warmtepompen
Gijsbers: “Er liggen 340 zonnepanelen op het dak van het clubhuis. Dit genereert veel kWh elektra, waardoor we minder energie hoeven in te kopen. De 52 heatpipe-vacuümcollectoren van elk 15 buizen leveren extra gratis warmte op. De overtollige warmte bufferen we in 5 warmwatertanks van elk 5000 liter. Dit gebruiken we onder andere voor de verwarming van de sporthal en kantine.”

“Daarnaast hebben we een moderne water-water warmtepomp met een hoog rendement. Het vervangt een gasgestookte centrale verwarmingsinstallatie en een grondwater-warmtepomp. Willen we compleet onafhankelijk zijn van gas, dan hebben we alleen nog een inductieplaat nodig om te koken. Op termijn ligt er overigens ook het plan om op LED-verlichting over te gaan. In de sporthal gaan we dat deze winter al doen.”

Kosten en terugverdientijd investeringen
De installatie kostte in totaal € 240.000. De Pirates gebruiken nu minstens 60% minder elektriciteit en besparen 100% op het gas. Op jaarbasis komt dit neer op een besparing van € 10.000 aan gas en € 9.500 aan elektra. Ook leenden ze € 200.000 via het Duurzaamheidsfonds van de Gemeente Amsterdam. De lening betalen ze in 14 jaar terug uit de opbrengsten van energie.”

Rol RVO.nl en gemeente Amsterdam
De Pirates voerden eerst een duurzaamheidsscan uit. Ze konden via het duurzaamheidsfonds Amsterdam een lening tegen een laag tarief afsluiten. Verder maakten ze gebruik van de Subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie voor sportaccommodaties (EDS) en de SDE+ van RVO.nl.

Informatieplicht energiebesparing
Sportaccommodaties vanaf een bepaald energieverbruik moeten per 1 juli 2019 voldoen aan de informatieplicht energiebesparing.

Bron: RVO