Appartementencomplex Bold met energie opwekkende ramen

| Door IVVD

20180709-Vorm-400x250Aan de skyline van Amsterdam, direct achter het Centraal Station, verrijst BOLD. Bijna 80 meter hoog, markant door zijn krachtige hightech uitstraling en telt 158 exclusieve en luxe koopappartementen. In de onderste zes verdiepingen van het gebouw komen 203 studentenwoningen die verhuurd worden door Woonstichting De Key, specialist voor woonstarters. Leon Bobbe, bestuurder van de Key: ‘Met BOLD voegt De Key 203 studentenwoningen toe binnen de ring A10 die ook nog hoge duurzaamheid kennen, en dat op een toplocatie in Amsterdam.” BOLD zet de toon voor de toekomst door het visueel-esthetisch gebruik van zonnepanelen. Deze duurzame woontoren zit bovendien vol technische snufjes voor optimaal woongenot.

De zuidwest en de zuidoost gevel worden uitgevoerd met PowerWindow van Physee, Een innovatieve ontwikkeling en samenwerking tussen VORM en Physee waarbij via het glas stroom wordt opgewekt waarmee bijvoorbeeld lap tops en telefoons opgeladen kunnen worden. Het overschot aan opgewekte elektra wordt terug geleverd aan het net. Wederom een bewijs dat VORM koploper is op het gebied van duurzame ontwikkelingen.

Met BOLD zet VORM, in samenwerking met architecten van OZ en installatiespecialisten van Klimaatgarant, internationaal de toon voor het innovatief gebruik van zonnepanelen als visueel esthetisch bouwmateriaal. Chris Zwiers, Architect-Partner bij OZ, licht toe: “De wens van duurzame energietechnologie ging bij BOLD hand in hand met hoge architectonische eisen.” Wim van den Bogerd, CEO Klimaatgarant, vult aan: “De energieprestatie van BOLD is uitzonderlijk voor een gebouw van deze hoogte. Voor het eerst moesten wij duurzaamheid met drie elementen combineren: comfort, en gezond binnenmilieu en esthetiek. Ik vind het knap dat een ontwikkelaar en bouwer als VORM deze uitdaging heeft aangedurfd. VORM is echt een vernieuwer in het veld.”

Ook de Gemeente Amsterdam is trots op deze duurzame ontwikkeling. Wethouder Marieke van Doorninck, Duurzaamheid: “Klimaatneutrale, duurzame gebouwen zijn voor het college van Amsterdam een prioriteit. Mooi dat deze toren straks prominent in de stad als voorbeeld dient. Het laat zien dat je op verschillende manieren een bijdrage aan het klimaat kan leveren.”

De verwachte oplevering van BOLD is eind 2020 tot en met eerste kwartaal 2021.