Architectuurprijs voor ecologische woningen Woonservice

| Door Dieuwke van Vuure

Woningcorporatie Woonservice is in de prijzen gevallen met hun ecologische woningen in Exloo. Een prachtig voorbeeld van biobased bouwen.

[Door: Ivo van der Hoeven, redactie IVVD]

In theater de Nieuwe Kolk in Assen is onlangs de Drentse Architectuurprijs uitgereikt. De inspiratieprijs ging naar de ecologische woningen in Exloo, ontworpen door Titus Mars van DAAD Architecten. Volgens de jury zijn de woningen zorgvuldig en met aandacht voor detail ontworpen. Hoge duurzame ambities zijn in dit project gecombineerd met vakmanschap. De jury spreekt haar lof uit voor de ambitie in de opgave en het eindresultaat.

Gehakseld stro
De acht biobased woningen in Exloo zijn gebouwd in houtskelet-constructie met ecologische bouwmaterialen. De schil van de woningen is, net als de binnenwanden, geheel biologisch. De woningen zijn geïsoleerd met gehakseld stro. Hiermee is een stevige, dampopen isolatielaag gerealiseerd die zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Aannemer Bouwgroep Emmen laat hiermee zien dat bouwers met de inzet van biobased materialen nu al kunnen voldoen aan de milieuprestatie-eisen voor gebouwen die vanaf 2030 gaan gelden.

Volgens de jury van de Drentse Architectuurprijs hebben Woonservice, DAAD architecten en Bouwgroep Emmen met dit project een passende oplossing gevonden voor de dubbele opgave waarvoor we op dit moment staan: de noodzaak van het bouwen van vele sociale huurwoningen én de noodzaak om duurzaam en energiezuinig te bouwen. De woningen in Exloo laten volgens de jury zien dat ecologisch bouwen en wonen haalbaar is.

Bewoners zijn trots
De jury vindt dat de binnenkant van de woning traditioneel is en daarom ‘oogt als een doorsnee sociale huurwoning’. Maar dat doet niets af aan het uiteindelijke resultaat. ‘Zeker als in ogenschouw wordt genomen dat de bewoonster die we spraken onder aan de streep voor de gezamenlijke kosten van huur en energie minder kwijt is dan voor haar vorige, tochtige woning. Het mooiste van het project was misschien wel de trots op haar huis van deze bewoonster, ze straalde ervan’, aldus de jury.

Er is inmiddels veel belangstelling voor de ecologische woningen van Woonservice, onder meer van andere corporaties. De corporatie laat in een reactie weten al langer op zoek te zijn naar andere, duurzame manieren van bouwen, liefst met zoveel mogelijk natuurlijke materialen. ‘Wij geloven in circulair en biobased bouwen en in hergebruik van sloopmateriaal. Als corporatie zijn we nu op zoek naar de mogelijkheden. Het is voor ons een nieuwe tak van sport, maar wel een noodzakelijke.’

Open aanvraag
Dat biobased bouwen nog een zoektocht is voor veel corporaties, bleek wel uit de manier waarop Woonservice dit project in de markt zette. Via LinkedIn deed de Drentse woningcorporatie een ‘open aanvraag’ voor dit project. ‘Ons netwerk bestaat grotendeels uit traditionele bouwers. We hebben via LinkedIn de markt met open vizier benaderd. We zochten een partij die acht huizen kon bouwen waarbij goed werd nagedacht over de materiaalkeuze.’ De keus is uiteindelijk gevallen op Bouwgroep Emmen. De aannemer ging bij dit project de samenwerking aan met Prefab Strobouw, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van ecologische bouwelementen met stro.