Assen gaat voor zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen

| Door IVVD

Het college van B&W van Assen stelt de gemeenteraad voor om € 472.000 te investeren in zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen. In totaal wil het college 1.140 nieuwe zonnepanelen plaatsen. Het installeren van de zonnepanelen op de daken van de vijf gebouwen en daarmee de eigen gebouwen duurzamer te maken, past in het streven van de gemeente om als organisatie in 2030 zo veel mogelijk CO2 neutraal te zijn.

De panelen komen op de daken van MFA Schakelveld en MFA De Boomgaard. Op de daken van MFA Wethouder Bergerweg, het Duurzaamheidscentrum en Stadhuis worden extra zonnepanelen geplaatst naast de huidige panelen die er al liggen.

Sporthal Marsdijk
Assen renoveert en verduurzaamt de sporthal in Marsdijk voor 2,7 miljoen euro. Het is een pilot, waarmee de gemeente de eerste stap zet om alle gemeentelijke gebouwen uiteindelijk CO2-neutraal te maken. Hoe de gemeente dat het best kan doen, dat komt in een masterplan voor de lange termijn te staan. Maar eerst zijn dan wat proefprojecten nodig, om te zien welke techniek het beste is om de gebouwen duurzamer te maken. De Marsdijkhal is als eerste aan de beurt.

Meer zonnepanelen
De sporthal heeft al zonnepanelen op het dak, maar krijgt er nog wat meer bij. Ook komen er energiezuinige installaties. Verder is er nogal wat achterstallig onderhoud wat weggewerkt moet worden. Met de aanpak van de Marsdijkhal krijgt de sporthal een nieuwe levensduur van nog eens dertig jaar. En dat terwijl de hal al 31 jaar oud is.

Aanpak in zomer
Het is de bedoeling dat de renovatie en verduurzaming van de Marsdijkhal rond de zomer wordt uitgevoerd. Volgens de gemeente wordt de overlast dan zoveel mogelijk beperkt voor de sportverenigingen en de scholen in Marsdijk, die er gymnastiekles hebben.