BAM bouwt uniek kunstdepot Boijmans Van Beuningen

| Door IVVD

In Rotterdam bouwt BAM aan het nieuwe depot van museum Boijmans Van Beuningen. Het Collectiegebouw wordt een kunstdepot dat toegankelijk is voor publiek en tegelijk een plek biedt aan collecties van particuliere verzamelaars. Wanneer dit nieuwe depot in 2021 zijn deuren opent, is de hele collectie toegankelijk voor het publiek. En dat is een wereldprimeur.

Wanneer dit nieuwe depot in 2021 zijn deuren opent, is de hele collectie toegankelijk voor het publiek. En dat is een wereldprimeur.(Foto: Rob Glastra)

Waar musea wereldwijd slechts acht procent van hun collecties tonen, toont Boijmans Van Beuningen straks alle kunst die het in bezit heeft. Het museum maakt de collectie van ruim 151.000 kunstwerken voor iedereen toegankelijk. Niet alleen in het museum zelf, maar ook in het Depot Boijmans Van Beuningen worden bezoekers vanaf 2021 ondergedompeld in kunst. Zo krijgen ze een kijkje achter de schermen en zien zij hoe de kunstwerken bewaard worden.

Een echte blikvanger
Het nieuwe kunstdepot wordt een echte blikvanger in het Museumkwartier in Rotterdam. Het 39 meter hoge, spiegelende gebouw is van de hand van architect Winy Maas van architectenbureau MVRDV. Het unieke bouwwerk, waar in 2017 de opdracht voor werd verleend, moet allereerst zorgen voor een blijvende oplossing voor de wateroverlast waarmee Museum Boijmans Van Beuningen de afgelopen jaren kampte.

Het depotgebouw is zo ontworpen, dat het bijzonder duurzaam zal zijn. De keuze voor innovatieve materialen en technieken, maakt het energiegebruik in het gebouw uiterst efficiënt. Zo maakt het gebouw gebruik van warmte-koudeopslag in de bodem, een regenwateropslag en grijswateropslag die water leveren voor de daktuin en het doorspoelen van de toiletten. Ook krijgt het depot ledverlichting en waterloze urinoirs. Het kunstdepot wordt daarnaast state-of-the-art in het gebruik van zonne-energie; zonnepanelen op het dak van het depot gaan het depotgebouw van elektriciteit voorzien.

Digital construction in BIM
In totaal telt het kunstdepot straks 15.000 vierkante meter vloeroppervlak, verdeeld over zes verdiepingen. Hier worden geen tentoonstellingen gemaakt, maar kan het publiek – zelfstandig of met een gids – grasduinen tussen 151.000 kunstobjecten. In het depot komen ook vier professionele restauratieateliers, twee filmcabines, een educatieve ruimte en een filmzaal waar bezoekers geïnformeerd worden over de kunstopslag. Op het dak worden 75 bomen, grassen en mos-sedum aangeplant. Het nieuwe depot is een van de projecten waar BAM digital construction toepast. Volgens projectdirecteur Hans Polderman ontkom je er bij zo’n rond ontwerp niet aan om digitale technieken toe te passen, zo vertelde hij in een interview op 21 februari 2020. Dit doet BAM met BIM (bouwinformatiemodel).

Bij het produceren van bijvoorbeeld de gevelelementen gebruiken Bam en het adviserende ingenieursbureau IMd digitale 3D-tekeningen in een bouwinformatiemodel (BIM). Dat resulteert in een hoge maatvastheid. Polderman: “We hebben alle ankers op het beton vooraf digitaal ingemeten om zo’n anker precies op maat te hangen. We hangen nu in hoog tempo spiegels op want we hoeven niks meer na te stellen.” Voor de nauwkeurigheid en snelheid van het bouwproces is dat onontbeerlijk. “Als we dit gebouw 20 jaar geleden gemaakt hadden, had er nog lang iemand met een schroevendraaier langs de gevel gemoeten om die ene spiegel iets verder terug te draaien. Nu is het, door het gebruik van de digitale technieken, in één keer goed.”