BAM transformeert kantoorpand in innovatieve kliniek

| Door IVVD

equipe-amsterdam-400x250BAM heeft voor Equipe Zorgbedrijven een bestaand kantoorpand in Amsterdam getransformeerd tot een volwaardig OK-complex. Ontwerp en realisatie lagen in handen van BAM en haar in cure & care gespecialiseerd dochterbedrijf Interflow. Naast vier Flex-OK’s klasse 1 zijn in het gebouw een holding recovery, behandelkamers en individuele bedkamers opgenomen. Met een geluidsniveau van 42 dBA zijn de operatiekamers de stilste van Nederland. De bouw is in oktober 2016 gestart. Equipe heeft de nieuwe vestiging deze maand in gebruik genomen.

Equipe Zorgbedrijven bestaat uit drie gespecialiseerde, zelfstandige behandelcentra met vestigingen in heel Nederland: Helder kliniek (spataderen en anale problematiek), Expert Clinic (hand-polschirurgie) en Velthuis (cosmetische chirurgie en huidtherapie). Aanleiding voor de nieuwe vestiging in Amsterdam was een toenemend aantal cliënten. Sonja Vissers, regiomanager Amsterdam bij Equipe: ‘Het aantal vierkante meters in de vestiging Hilversum was onvoldoende om onze groei te accommoderen en in de regio was geen geschikt pand te vinden. Met het Gooi als referentiegebied is Amsterdam een goede locatie. Het pand ligt vlak aan de snelweg, de bereikbaarheid is dan ook uitstekend en er is ruime parkeergelegenheid.’ Equipe Zorgbedrijven heeft verder hoofdvestigingen in Eindhoven, Rotterdam, Enschede en Velp voor de grotere operaties en elf buitenpoli.

Flexibele inrichting
Door de gehele transformatie van het gebouw integraal te benaderen, hebben BAM en Interflow de bouwtijd aanzienlijk ingekort. Rob van Overbeek, adviseur Flex-OK bij Interflow: ‘In een traditioneel bestek krijgen zorginstellingen te maken met een aparte leverancier voor elk onderdeel. Wij bieden een integrale oplossing, die dankzij de prefab-aanpak resulteert in een 15 tot 20 procent kortere bouwtijd op locatie en dus minder overlast.’

In de in Amsterdam-Zuidoost gelegen kliniek heeft Interflow vier Flex-OK’s klasse 1 gerealiseerd. In het ontwerp heeft Interflow rekening gehouden met de specifieke wens van Equipe de operatiekamers flexibel in te richten op haar werkwijze. Vissers: ‘Wij zijn altijd op zoek naar innovatie en de Flex-OK heeft in onze ogen de toekomst. Alle wensen van OK-tafel tot en met het laatste luchtrooster zijn ingevuld. Daarmee voldoen de operatiekamers niet alleen aan onze werklogistiek, maar dragen ze ook bij aan het werkplezier van onze mensen en kunnen we optimale zorg aan onze cliënten garanderen.’

Het geluidsniveau van de operatiekamers heeft in de ontwikkeling extra aandacht gekregen. Uit metingen blijkt dat een niveau van 42 dBA wordt gehaald. De minimale norm in Nederland is 45 dBA.