Ouderen in Dalfsen zien het wel zitten om mee te doen aan Living Lab, een project van Hogeschool Windesheim. Studenten van de opleiding Gerontologie trekken een jaar lang intensief op met ouderen en kijken zo samen wat er nodig is om prettig en zelfstandig oud te worden.
De studenten zien in de praktijk hoe de ouderen leven en wonen en welke obstakels ze mogelijk tegenkomen. De ouderen die meedoen zijn een soort proefpersonen voor de studenten.
Veel animo
Het Living Lab start in september. Vandaag maakten de studenten en ouderen vast kennis met elkaar op een informatiebijeenkomst. De animo om mee te doen is groot, circa 25 ouderen zien het wel zitten om mee te doen. Windesheim is blij met de grote belangstelling.
Mieke Veerman is projectleider vanuit de opleiding Gerontologie. Tijdens de uitvoering van het Living Lab gaan de studenten kijken wat er nodig is in Dalfsen om goed en betekenisvol te leven en oud te worden. “Met stip staat op één dat onze studenten niet alleen dingen voor ouderen creëren, maar dat dit in overleg met de ouderen gebeurt”, vertelt Veerman. “De ouderen bepalen dus wat er op de agenda komt te staan.”
Ook het ouderenwerk in Dalfsen is blij met de samenwerking met Windesheim. Op deze manier kan je veel beter zien wat de obstakels zijn om zelfstandig te blijven wonen dan van achter een bureau. Margriet Zandink: “Je kunt dagen achter de geraniums zitten en passief stilzitten. Je kunt ook actief actie ondernemen. Daarom introduceren wij dit project als eerste plattelandsgemeente.”
Vaste koppels
De bedoeling is dat er vaste koppels worden gevormd van steeds twee studenten en twee ouderen. De koppels trekken een jaar lang intensief met elkaar op. De studenten gebruiken de informatie die ze in het Living Lab verzamelen om producten of diensten te ontwikkelen die het leven van ouderen verbeteren. Dat kan een praktisch hulpmiddeltje zijn voor in huis, maar ook oplossingen die gemeentelijk of zelfs landelijk geregeld moeten worden, zoals een bushalte of openbaar toilet.
bron: RTV Oost