Bergen op Zoom verduurzaamt minstens 5 panden per jaar

| Door IVVD

De gemeente Bergen op Zoom trekt een bedrag van 415.000 euro uit voor het verduurzamen van vier panden die in het beheer zijn van de gemeente.

Het gaat daarbij om de Gemeentewerf, Wittenhorst, Blokstallen 3 en het oude Stadhuis. “Alle panden van de gemeente moeten in 2023 minstens energielabel C hebben”, vertelt wethouder Andrew Harijgers. “In 2030 moeten ze zelfs energielabel A hebben en energieneutraal zijn.” Daarom is besloten om per jaar minstens 5 panden te verduurzamen. “En we zijn niet met de makkelijkste begonnen”, stelt Harijgers. De komende tijd worden er onder andere zonnepanelen geplaatst op een paar panden en er wordt (dak)isolatie aangebracht. De Wittenhorst stijgt daarmee van energielabel G naar B. Het oude Stadhuis en de Blokstallen gaan van E naar C.

Zonnepanelen
“De gemeentewerf heeft al energielabel A. Daar liggen al vijfhonderd zonnepanelen op het dak, maar er kunnen er nog ongeveer honderd bij.” Die zonnepanelen maken onderdeel uit van het postcoderoosproject, waarbij burgers die zelf geen zonnepanelen op hun dak kunnen leggen toch kunnen investeren in groene stroom. “Dat is handig voor mensen die bijvoorbeeld in een monument wonen. Al willen we in de toekomst wel gaan bekijken of er ook voor deze mensen mogelijkheden zijn om zelf zonnepanelen aan te leggen, bijvoorbeeld in de vorm van zonnepaneeldakpannen.”

Bron: Internetbode