Beter Wonen Vechtdal loopt voorop met duurzaam woningbezit

| Door IVVD

energielabelBeter Wonen Vechtdal is al een geruime tijd bezig met een energieoffensief. Het doel is om het totale bezit van 3500 woningen te verduurzamen en gemiddeld een energielabel B te halen.

Vorige week stuurde minister Plasterk een brief aan de Tweede Kamer. Hierin staat; ‘Van het totale woningbezit van corporaties heeft momenteel ongeveer 70% een energielabel C of lager.’ Bij Beter Wonen Vechtdal ziet dat er echter veel positiever uit. Maar liefst 75% van het totale woningbezit heeft een energielabel C of hóger en bijna de helft (45%) heeft zelfs een energielabel A of B.

‘’In 2016 hebben we in de wijk De Norden in Hardenberg 53 woningen naar een energielabel A of B gebracht door asbesthoudende daken te saneren en een geïsoleerd dak met zonnepanelen terug te plaatsen.’’ Aldus projectleider Alfred Hamberg. ‘’De huurders waren hier erg tevreden mee. Ze krijgen namelijk geen huurverhoging, maar hebben wel een verlaging van de woonlasten door lagere energiekosten. Het huurdersoordeel vanuit een enquête was dan ook een 8. Dat is ons doel, wonen betaalbaar houden door inflatievolgend huurbeleid en energiemaatregelen’’.

Dit jaar worden er weer 44 woningen verbeterd en energiezuinig gemaakt door asbest te saneren, geïsoleerde dakplaten aan te brengen en zonnepanelen te plaatsen. Ook start dit jaar een pilot bij de appartementen aan de Karel Doormanlaan en Trompstraat in het centrum van Hardenberg. Hier krijgen alle 36 appartementen een individuele zonnepaneleninstallatie.

De komende zeven jaar gaat Beter Wonen Vechtdal door met het verduurzamen van het woningbezit. In totaal worden er nog 650 woningen op deze manier energiezuinig gemaakt. ‘’We zijn hierdoor op weg naar een gemiddeld energielabel B. We staan er goed voor, maar het kan en moet nog beter!’ aldus Cees Naberman, adjunct directeur.