Bo-Ex en Lister starten gemengde woonvorm in de Amerhof

| Door Odette Koldewey

Woningcorporatie Bo-Ex en zorginstelling Lister hebben in Utrecht gezamenlijk een wooncomplex ontwikkeld voor gemengd wonen. In wooncomplex Amerhof komen elf huurders van Bo-Ex en twaalf huurders van Lister.

In de Amerhof in de Rivierenwijk in Utrecht kiezen huurders er bewust voor om samen te wonen, elkaar te ontmoeten, elkaar te helpen en van elkaar te leren. De 23 nieuwe bewoners krijgen elk hun eigen studio. Daarnaast is één studio ingericht als gemeenschappelijke ruimte voor de bewoners om samen te komen.

Woonvereniging
De bewoners, die zijn gekozen op basis van hun profiel en motivatie, vormen samen een woonvereniging en krijgen daarbij ondersteuning van een coach. De coach ondersteunt de bewoners bij het groepsvormingsproces en de formele oprichting van de woonvereniging. Ook geeft hij tips en advies over het samenwonen. Het komende jaar blijft de coach de bewoners ondersteunen.

De woonvereniging moet ervoor zorgen dat de bewoners in het complex naar elkaar blijven omkijken. Zo organiseert de vereniging onder anderen gezamenlijke activiteiten en regelt het de werving en selectie van nieuwe bewoners.

Motivatie
Motivatie is volgens Bo-Ex de belangrijkste voorwaarde om te wonen in de Amerhof. Geïnteresseerden moesten goed kunnen benoemen waarom zij deel uit willen maken van deze bijzondere woonvorm. De huurders van Bo-Ex hebben een uitgebreid selectieproces doorlopen. Uit de bijna 150 motivaties zijn de elf nieuwe bewoners uiteindelijk na een selectiegesprek met een medewerker van Bo-Ex en Lister uitgekozen. De bewoners van Lister zijn geselecteerd op basis van een bewonersprofiel.

Gemeente is positief
De gemeente Utrecht is positief over het initiatief van Bo-Ex en Lister. Kees Diepeveen, wethouder Wonen: ‘Dit idee past bij wat we willen voor onze stad, gemengde woonvormen waarbij mensen naar elkaar omkijken en elkaar vooruit te helpen.’
Diepeveen hoopt dat er nog veel van dit soort wooncomplexen volgen. ‘Wil je echte gemeenschappen bouwen, dan heb je dit soort initiatieven hard nodig. Het is een waardevolle samenwerking tussen Lister en Bo-Ex.’

‘Ontzettend waardevol’
Ook wethouder Zorg & Welzijn Maarten van Ooijen is enthousiast: ‘Het initiatief de Amerhof is een van dé voorbeelden hoe mensen samen kunnen wonen en leven, ieder vanuit hun eigen achtergrond. Het omkijken naar elkaar, ongeacht wat je hebt meegemaakt, is ontzettend waardevol.’

De groep bewoners heeft voor hun intrek in de Amerhof al online met elkaar kennisgemaakt. De bewoners nemen komende weken hun intrek in de studio’s.