Boiler gebruikt overschot zonne-energie om nog duurzamer te douchen

| Door IVVD

eneco-douche-400x250Zonnige dagen met veel wind zijn gunstig voor zonnepanelen en windmolens. Te veel zon of wind kan echter belastend zijn voor het elektriciteitsnet, waardoor overschotten aan duurzame energie veelal verloren gaan. Eneco, Peeeks en Inventum hebben de handen ineengeslagen om dit aan te pakken. Resultaat: een slimme elektrische boiler, die gebruik maakt van overvloedige groene energie om te verwarmen. Door dit slimme stoken wordt water op maatschappelijk verantwoorde wijze verwarmd voor een ‘duurzame’ douche. Bovendien kunnen consumenten met dit slimme verwarmingsmechanisme besparen op hun energierekening.

De slimme boiler
Peeeks en partner Eneco zijn een project gestart, dat gesteund is door Topsector Energie van het Ministerie van EZ, om een brug te slaan tussen het energieverbruik van consumenten en energieopwekking uit duurzame bronnen. De grootste huishoudelijke stroomverbruiker? De elektrische boiler. Ter vergelijking: alle ±500.000 elektrische boilers in Nederland vragen evenveel vermogen als circa 600 windmolens kunnen leveren. Een slimme boiler kan op afstand aan- en uitgeschakeld worden. Zo kan Peeeks schommelingen in groene opwek opvangen én tegelijk de consument een extra betrouwbare warmwaterbron bieden.

In samenwerking met Inventum, leverancier van innovatieve ventilatie- en warmwatersystemen, zijn de eerste honderd slimme boilers gebouwd, getest en geplaatst bij consumenten. ‘De resultaten zijn veelbelovend. De slimme boiler helpt om de opwek van zon- en windenergie nog efficiënter in te zetten. Zo kunnen onze klanten met weinig moeite een steentje bijdragen aan duurzaamheid. En met een slimme boiler in huis kan je op termijn ook zelf energie gaan besparen’, aldus Evert Jan Althuis, innovatiemanager bij Eneco.

Slim verwarmen
De slimme boiler houdt namelijk niet alleen rekening met de hoeveelheid groene energie in het elektriciteitsnet, maar voert tevens een slim verwarmingsproces uit. Boiler fabrikant Inventum vat het als volgt samen: ‘Waar ouderwetse boilers enkel ’s-nachts opwarmen, en dus overdag leeg kunnen raken, houdt de slimme boiler de toestand in het vat in de gaten en warmt deze tussendoor op’, aldus Inventum CEO Richard Verbree. ‘Dit bespaart energie en biedt een bijkomend voordeel: nooit meer een koude douche.’

24/7 monitoring
De slimme boiler, voorzien van een internetverbinding, wordt automatisch gemonitord en aangestuurd door het Delftse bedrijf Peeeks. CEO Jorrit Lucas: ‘We monitoren 24 uur per dag de toestand van alle boilers én de balans in het Nederlandse elektriciteitsnet. Ons systeem berekent daarna de optimale verwarmingsstrategie voor alle boilers en voert deze uit. Zowel het elektriciteitsnet als de consument profiteren optimaal.’