Bouw gasloze brandweerkazerne in Bodegraven

| Door IVVD

brandweer-auto-400x250De Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM) en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk hebben op 17 augustus een overeenkomst getekend voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne. Daarin zijn afspraken gemaakt voor een duurzame kazerne aan de Groene Zoom in Bodegraven. Gestreefd wordt medio 2018 te beginnen met de bouw.
Burgemeester Christiaan van der Kamp en Hans Zuidijk, regionaal commandant Brandweer Hollands Midden zijn tevreden met de overeenkomst. ‘Met deze kazerne werken we aan een veilige toekomst voor onze gemeente’, aldus Van der Kamp. Zuidijk vult aan: ‘De nieuwe kazerne staat op veel betere plek, we kunnen vanuit de nieuwe kazerne straks sneller in de kern van Bodegraven zijn als daar brand is.’

Strategische locatie
De bouw van de nieuwe kazerne is noodzakelijk omdat de brandweerpost vanaf de huidige locatie aan de Portugalweg niet kan voldoen aan de zorgnormen. De gemeenteraad heeft daarom in oktober 2015 ingestemd met de bouw van een brandweerkazerne aan de Groene Zoom, achter het Shell tankstation. Deze is gesitueerd aan een van de belangrijkste uitvalswegen van Bodegraven en is bovendien goed bereikbaar voor leden van de vrijwillige brandweer.

Duurzaam ontwerp
De overeenkomst voorziet in een toekomstbestendig ontwerp. De VRHM heeft aangegeven een duurzame kazerne te willen realiseren. Het ontwerp omvat een gasloos, onderhoudsarm en energiezuinig gebouw, dat ook geschikt is voor andere gebruiksmogelijkheden.

Tijdpad
De gemeente en de VRHM zijn voornemens na de zomer te starten met de bestemmingsplanprocedure. Medio 2018 zou dan kunnen worden begonnen met de bouw. De voorbereiding van het bouwrijp maken van de grond is inmiddels al in werking gezet. Deze werkzaamheden vangen in de loop van september 2017 aan.