Bouw hybride sporthal met materialen uit oud gemeentehuis

| Door IVVD

Hybride sporthal gebouwd met hergebruik van materialen. Alle gebruikte materialen worden in een grondstoffenpaspoort vastgelegd voor hergebruik later.

In Waddinxveen wordt een nieuwe sporthal gebouwd met materiaal uit het oude gemeentehuis. Er wordt 7 ton staal uit het oude gemeentehuis gebruikt, maar ook kozijnen, deuren, houten plafonddelen en beton. Ook materiaal uit een oud kinderopvanggebouw wordt gebruikt.

Hergebruik materialen nu en later
De materialen worden niet alleen hergebruikt, maar zullen ook in toekomst weer gebruikt kunnen worden. Bij de nieuwe sporthal wordt er dus niet alleen een ontwerp gemaakt van hoe het gebouw in elkaar gezet moet worden. Maar er wordt ook al vastgelegd hoe we het gebouw uit elkaar kunnen halen. Alle materialen worden zo gemonteerd dat het zonder te slopen los gehaald kan worden. Stalen balken en liggers worden bijvoorbeeld niet gelast, maar met boutverbindingen aan elkaar bevestigd. Alle gebruikte materialen worden in een grondstoffenpaspoort vastgelegd.

Hybride sporthal
De sporthal wordt een hybride hal die op te delen is in 3 gymzalen en heeft geen eigen kleedkamers en horeca. Via een gang wordt de hal verbonden aan de bestaande horeca en kleed- en doucheruimten van de naastgeleden voetbalclub. De sporthal wordt verwarmd met restwarmte van het zwembad. Deze oplossing concentreert slim sportvoorzieningen en maakt een aantal oude gymzalen overbodig.