Bouwer Moos realiseert hoogste modulair houten woongebouw van Nederland 

| Door Klementine Vis

Corporatie Rochedale en modulair bouwer Moos realiseren een modulair houten woongebouw van acht lagen in Amsterdam. Gebouw O wordt onderdeel van project Brasa Village. 

Woningcorporatie Rochdale heeft een overeenkomst afgesloten met Moos voor de ontwikkeling van Gebouw O in het project Brasa Village in Amsterdam Zuidoost. Het gaat om een modulair houten woongebouw van acht lagen. Gebouw O wordt daarmee het hoogste modulaire houten woongebouw van Nederland. Het achtlaagse gebouw maakt deel uit van een veel groter complex met 520 flexwoningen.  

Brasa Village
Het project Brasa Village wordt het grootste tijdelijke woonproject van Nederland. Het totale flexproject van Ymere, Eigen Haard en Rochdale in Amsterdam Zuidoost omvat dertien gebouwen met in totaal 520 tijdelijke woningen, die in eerste instantie voor een periode van vijftien jaar zullen worden neergezet. De productie van de woningen voor Brasa Village is onderdeel van de NH Bouwstroom, waarin gemeenten, corporaties, ontwikkelaars en bouwers gezamenlijk optrekken om de bouwproductie te versnellen en te standaardiseren. 

Nieuwe standaard
De woningen van Moos voldoen aan het permanente bouwbesluit. Als de woningen op termijn plaats dienen te maken voor een andere bestemming, dan zijn de woningen verplaatsbaar en direct elders toepasbaar. ‘Met Brasa Village zetten we samen een nieuwe standaard voor flexibel en duurzaam wonen in Nederland. We zijn verheugd om dit project te realiseren met onze partners en kijken ernaar uit om samen een positieve impact te maken op de woningmarkt’, aldus Joost Hoffman, oprichter en eigenaar van Moos. 

Het terrein voor Brasa Village wordt momenteel bouwrijp gemaakt, waarna de bouw kan beginnen. De verwachting is dat de gehele wijk voor het eind van 2025 gerealiseerd is. Volgens de initiatiefnemers is de bouw van dit soort woningen de oplossing bij uitstek om snel iets te doen aan de woon crisis waar we middenin zitten. Dertig procent van de woningen zijn bestemd voor statushouders. 

Record
Het record van hoogste modulaire houten woongebouw zal Gebouw O overigens niet lang in handen hebben. Moos werkt namelijk aan plannen voor een modulair houten gebouw van maar liefst negentien verdiepingen dat in 2026 in Helmond gerealiseerd gaat worden.