Brede Nul-op-de-Meter school Weespersluis opgeleverd

| Door Odette Koldewey

Brede school Weespersluis opent 8 maart zijn deuren. In het gloednieuwe Nul-op-de-Meter schoolgebouw worden twee basisscholen, een sporthal, buitenschoolse opvang en een buurtkamer ondergebracht.
De school is gebouwd in opdracht van de gemeente Weesp met steun van de provincie Noord Holland en het Rijk. De school is ontworpen in ‘fin-de-siècle’ stijl, aansluitend bij de rest van de wijk Weespersluis.

Brede school Weespersluis, de centrale entree en trappenhuis met tribunetrap © KOW Architecten

De brede school is één van de eerste energie neutrale scholen in Nederland. Er wordt in de school net zoveel energie opgewekt als verbruikt. Het Kwaliteitsfonds van de provincie heeft een subsidie van 2,15 miljoen euro beschikbaar gesteld, het Rijk bijna 150.000 euro.

Flexibel aanpasbaar
Het nieuwe complex in Weesp naar een ontwerp van KOW Architecten is duurzaam, gezond en toekomstbestendig. Zo is het gebouw flexibel en aanpasbaar ontworpen met dubbelgrondgebruik en gedeelde functies.
De achter- en zijgevels van de brede school zijn al voorbereid op een toekomstige uitbreiding van 1.400 vierkante meter. Dit omdat de wijk de komende jaren nog flink zal groeien en het aantal leerlingen fors toeneemt. De fundering hiervoor is al aangebracht.

Buurtvoorziening
In de school is ook een multifunctionele buurtkamer gerealiseerd met keuken en opslag. Op deze manier ontstaat een buurtvoorziening voor maatschappelijke en sociale activiteiten.
In de grote sporthal in het gebouw kunnen verschillende Weesper sportverenigingen terecht. Zo wordt de zaal onder andere de thuisbasis voor de lokale handbalvereniging We HaVe.

Nul-op-de-Meter
Brede school Weespersluis heeft momenteel een oppervlak van 6.500 vierkante meter. Het gebouw is Nul-op-de-Meter met een EPC van -0,2. Door onder andere gebalanceerde, CO2-gestuurde ventilatie voldoen de onderwijsruimtes bovendien aan de eisen van ‘Frisse School’ Klasse B.

De aanvankelijke in gebruik name van de brede school met hierin twee basisscholen, De Nieuwe Jozef en Brede School Weesperrijk, stond gepland voor begin januari. Door de coronapandemie is besloten om dit twee maanden uit te stellen. De eerste schooldag op de nieuwe locatie is nu op 8 maart.