Buiksloterham maakt volgend jaar energie door naar de wc te gaan

| Door IVVD

tolhuiskanaal-grasweg-distelweg-veerBewoners van de nieuwe wijk Buiksloterham doen volgend jaar mee aan een proef. Uit hun poep en plas gaan we nuttige grondstoffen halen. Zoals kunstmest en gas waarmee we energie kunnen maken. Dat gaan we doen in de wijk zelf. De wijk krijgt ook nieuwe toiletten die minder water verbruiken.

Ieder huishouden spoelt veel water weg. Bijvoorbeeld als u een douche neemt, de afwas doet of naar de wc gaat. Normaal komt al dit water in hetzelfde riool terecht. Maar in Buiksloterham gaan we het water van het toilet apart houden van het andere water. Dat doen we met nieuwe toiletten die werken met minder water: 1 liter in plaats van 7 liter. Uit het toiletwater gaan we kunstmest halen. En uit de rest van het afvalwater halen we gas. Dat gaan we doen in de wijk zelf.

Bijzonder
Het schoonmaken van water in een wijk zelf is bijzonder. Er komt een kleine installatie, in plaats van een grote zuivering die het water van een heel groot gebied schoon maakt. Maar dat is niet alles. We gaan ook het gas uit het afvalwater gebruiken om de installatie zelf te laten draaien. Zo heeft de installatie geen extra energie meer nodig. Dat scheelt geld en is beter voor het milieu. We gaan onderzoeken of deze kleine installaties een goede manier zijn om energie te besparen bij het zuiveren van water.

In het water
De installatie komt niet op de grond, maar gaat drijven in het water van het Johan van Hasseltkanaal. Dat doen we omdat er op het water meer ruimte is dan op de vaste grond. De installatie zal 10 jaar lang in het kanaal liggen. Daarna zoeken we naar een andere plek.

Samen met andere partijen
Waternet bouwt de installatie in opdracht van de gemeente Amsterdam en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. We werken samen met andere partijen, zoals woningcorporatie De Alliantie en Schoon Schip. Waternet start begin 2018 met de bouw. We willen de installatie vanaf de herfst van 2018 gaan gebruiken. Dagelijks bestuurder Rolf Steenwinkel van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en wethouder Udo Kock van de gemeente Amsterdam zijn enthousiast. “Een uniek project. We zijn er trots op dat we – samen met andere partijen – in Buiksloterham werken aan een circulaire toekomst.”