Campus Yours: leven, wonen, werken en genieten

| Door IVVD

Op 26 augustus opende Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren het tweede deel van de grote duurzame studentencampus in Leiden. 467 betaalbare studentenwoningen in Leiden. De minister was vol lof over het bereikte resultaat “Een goede en betaalbare woning in de buurt van je opleiding is heel belangrijk.

Kajsa Ollongren, Minister van Binnenlandse Zaken, sleuteloverhandiging met student (Y)ours Campus.

De Leidse Schans laat zien dat als verschillende partijen hun krachten bundelen mooie dingen ontstaan. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het huisvesten van studenten. En nog duurzaam ook.” De uiterst duurzame studentenwoningen zijn gerealiseerd door VORM, Ballast Nedam en Syntrus Achmea en inmiddels allemaal verhuurd door studentenhuisvester DUWO.

Campus dankzij brede samenwerking
Twee gloednieuwe complexen met respectievelijk 218 en 249 studentenwoningen vormen samen het tweede deel van campus (Y)ours in Lammenschanspark. In 2015 werden de ruim 600 woningen van het eerste deel al in gebruik genomen. De campus verrees dankzij de samenwerking tussen gemeente Leiden, VORM Ontwikkeling B.V., Ballast Nedam, Syntrus Achmea en DUWO. Ballast Nedam Development en VORM Ontwikkeling zijn door de gemeente Leiden geselecteerd voor de ontwikkeling en realisatie van een studentencampus, (Y)ours Leiden. DUWO verhuurt, beheert en onderhoudt alle studentenwoningen op de campus . Het ontwerp van de campus is van Mecanoo Architecten.

Combinatie van duurzame systemen
De nieuwe studentenwoningen op de campus zijn uiterst duurzaam en helemaal klaar voor de energietransitie. De twee nieuwste woongebouwen zijn volledig gasvrij en zeer goed geïsoleerd. Verwarming en warm tapwater worden geleverd door een combinatie van een warmtepompboiler, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning en vele zonnepanelen op de daken. De campus voldoet daarmee aan de door de gemeente gestelde duurzaamheidseisen.

Fijne woonplek
De woningen zelf zijn voor het overgrote deel ruime studio’s met eigen voorzieningen. Met huurprijzen van minimaal € 254 en maximaal € 319 (na aftrek van huurtoeslag) zijn ze goed betaalbaar voor de doelgroep. DUWO-bestuursvoorzitter, Heleen de Vreese voegt hieraan toe: “Campus Yours bewijst dat ook marktpartijen betaalbare studentenhuisvesting kunnen realiseren. Dat is een voorbeeld voor de sector, want woningcorporaties kunnen het niet alleen!” De campus is inmiddels een fijne woonplek voor vele honderden Leidse studenten, krap zes minuten fietsen van het historische centrum en met een NS-station (Lammenschans) op een paar minuten lopen.

Bereikbaarheid
De campus (Y)OURS Leiden is dé nieuwe plek in Leiden voor studenten, starters en doorstromers, gunstig gelegen ten zuiden van het historisch centrum en uitstekend bereikbaar per fiets, auto en openbaar vervoer. De locatie bevindt zich op 5 minuten rijden van de A4, afslag Zoeterwoude-Dorp. Een gemengd leefklimaat met een kwalitatief hoge uitstraling vormen de basis voor een sociaal duurzame campus. Een toplocatie voor millenials. In de directe omgeving is gelegenheid om betaald te parkeren. Op 5 minuten loopafstand van de locatie bevindt zich NS-station Leiden Lammenschans.