Centrale Bibliotheek Utrecht in oud postkantoor aan de Neude

| Door IVVD

Postkantoor_Neude-400x250Centrale_Hal_postkantoor_Neude-400x250Het bouwhek staat: de verbouw van de Bibliotheek Neude gaat beginnen, twittert Ton van Vlimmeren, directeur van de bibliotheek.

Het oude postkantoor op de Neude in Utrecht is voor de inwoners van Utrecht een bekend en vertrouwd adres. Het postkantoor heeft het pand in 2011 verlaten en KPN is eind 2015 vertrokken. a.s.r., de eigenaar van het pand, wil dit pand niet alleen graag behouden, maar ook toegankelijk maken voor de inwoners van Utrecht. Het rijksmonument uit 1924 moet een modern, dynamisch en multimediaal centrum worden, waarbij ruimte is voor lezingen, debatten, tentoonstellingen en workshops.

Aan de kant van de Neude – waaronder in de monumentale hal – zal de Centrale Bibliotheek van Utrecht worden gehuisvest. Enkele horecavestigingen zullen deel uitmaken van de bibliotheek. Aan de zijde van de Oudegracht en in het souterrain wordt een aantal prachtige (grote) winkels ondergebracht.

In de Utrechtse binnenstad vormt het postkantoor, met de statige uitstraling, een beeldbepalend element. Wat omvang betreft is het één van de grootste gebouwen in het centrum. Een gebouw dat haar Post-functie kwijt is geraakt. Dat bood nieuwe kansen. Die liggen met name in de bijzondere kwaliteiten van het pand. Een voorbeeld hiervan is de originele centrale hal die in de plannen vanzelfsprekend gehandhaafd blijft.

Foto’s: MRP Development en Ton van Vlimmeren