Circulair bouwen als norm in Utrecht

| Door IVVD

utrecht-luchtfotoCirculair bouwen wordt de nieuwe norm in de gemeente Utrecht. De motie die D66 heeft ingediend, is door een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad aangenomen.

‘Circulair bouwen betekent dat je niet zomaar alles sloopt en afvoert, maar goed let op wat je nog kunt hergebruiken’, legt D66-raadslid Susan Schilderman uit. ‘Het betekent ook dat je er bij het bouwen al op let dat je het later weer uit elkaar kan halen zonder alles tot grind te vergruizen. Daarmee reduceren we niet alleen de uitstoot van CO2 in het bouwproces, maar is het ook een belangrijke banenmotor’.

Banengroei
Volgens een recent TNO-rapport levert circulair bouwen bovendien veel nieuwe banen op. ‘Het circulaire bouwpotentieel voor de regio Utrecht is de komende decennia goed voor een structurele banengroei van 1500 arbeidsplaatsen.’ Aldus Susanne Schilderman. ‘Weer een goed voorbeeld van hoe duurzaamheid niet alleen goed is voor het klimaat maar ook voor de economie.’ Het blijft voor bouwers mogelijk om niet circulair te bouwen, maar zij moeten dit wel goed kunnen uitleggen. „Zo prikkelen we de markt en leren we waar knelpunten zitten. Hiermee zorgen we samen voor een nieuwe standaard.” Aldus Schilderman.

Ruimtelijke Strategie: de hoogte in
De Utrechtse gemeenteraad heeft een nieuwe ruimtelijke strategie vastgesteld. Hierin worden de contouren voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen en ambities vastgelegd. ‘Huizen en gebouwen van 5, 6 verdiepingen hoog wordt de nieuwe norm. De stad groeit flink, dus we moeten de hoogte in om al die nieuwe mensen een plekje te geven.’ Aldus Susanne Schilderman. ‘En ik heb me hard gemaakt voor meer water in de stad. Water is in Utrecht een belangrijk onderdeel van de openbare ruimte. Bovendien is het goed voor de biodiversiteit en de afwatering na bijvoorbeeld hevige regenval.’