Circulair bouwsysteem voor droogstapelen van bakstenen

| Door Odette Koldewey

Brick as a Service is het nieuwe concept van Wienerberger, producent van duurzame bouwmaterialen. Bij dit serviceconcept neemt de product het remontabele gevelsysteem ClickBrick na gebruik retour en zet dit om in geld.

De ClickBrick is een circulair bouwsysteem voor het droogstapelen van bakstenen. Met ClickBrick kunnen snel en makkelijk remontabele gevels worden opgebouwd. Deze gevels zijn duurzaam, circulair en cradle-to-cradle gecertificeerd.

Hergebruik bouwmaterialen
Het remontabele C2C gevelsysteem ClickBrick maakt het hergebruik van bouwmateriaal haalbaar en betaalbaar. Het serviceconcept Brick as a Service brengt de circulaire economie zodoende een stap dichterbij.
Met het nieuwe serviceconcept voor bakstenen, passtukken, ankers én clips maakt de leverancier van duurzame bouwmaterialen de cirkel van circulaire gebouwen – de materiaalbanken van de toekomst – rond. Daar hebben volgens Wienerberger zowel aannemers als ook architecten en ontwikkelaars baat bij.

Onderhoudsvrije gevels
Het ClickBrick-systeem reduceert het gebruik van bouwstoffen en resulteert in onderhoudsvrije gevels. Het wordt standaard aangeboden inclusief het serviceconcept Brick as a Service. De leverancier van het circulaire bouwsysteem geeft hierbij een garantie op retourname en restwaarde.
De kwaliteit en uitstraling van ClickBrick-gevelstenen blijven volgens Wienerberger in de loop der jaren vrijwel consistent. Doordat er geen voegmateriaal wordt toegepast, zijn uitbloeiingen door vrijkomende kalk uit specie bovendien uitgesloten.

Puur en massief gevelvlak
Door het ontbreken van voegen bestaat de ClickBrick-gevel uit een hoger percentage gevelsteen dan bij gemetselde of gelijmde bakstenen gevels. De kleur, vorm en structuur van de stenen komen daardoor volledig tot hun recht in een puur en massief bakstenen vlak.

Het systeem van Wienerberger is constructief bij TNO getest en kan ook in hoogbouw worden toegepast. Wienerberger biedt naast de ClickBrick ook alle relevante services zoals projectbegeleiding en advies op maat.