Circulair stadskantoor Venlo wint Amerikaanse Architectuurprijs

| Door IVVD

stadskantoor_venloZowel jury als publiek van de Architzer A+Awards kiezen voor Stadskantoor Venlo als beste overheidsgebouw!
Het ontwerp voor het in oktober geopende duurzame Stadskantoor Venlo is vandaag in de prijzen gevallen bij de Amerikaanse Architizer A+Awards. Het door Kraaijvanger Architects ontworpen stadskantoor is ontwikkeld volgens de Cradle to Cradle-filosofie en ging er in de categorie Beste Overheidsgebouwen met zowel de jury- als de publieksprijs vandoor. De uitreiking van deze architectuur- en designprijs is op 11 mei in New York tijdens de start van de NYCxDesign week.

Architect Hans Goverde: “We wisten dat we met dit gebouw iets bijzonders neergezet hebben, maar het is fantastisch met deze award erkenning voor de ontwerpkwaliteit te krijgen. We zijn ontzettend trots dat we hebben kunnen laten zien dat duurzaamheid en esthetiek hand in hand kunnen gaan en misschien nog wel trotser op de gemeente Venlo die dit project aandurfde.”

Wethouder Wim van den Beuken: “Ik ben uitermate verguld met deze erkenning. Onze medewerkers en bezoekers ervaren dagelijks wat voor een mooi en gezond gebouw dit is. Cradle to Cradle gaat over het toevoegen van waarde. Het is mooi dat deze principes internationaal erkend worden, en zeer uitzonderlijk dat zowel de jury als het publiek hiervoor gevoelig zijn. Ons stadskantoor bewijst dat duurzaamheid en design dus prima samengaan. ”

Het stadskantoor Venlo is het resultaat van de ambities van de gemeente Venlo om de leidende regio op het gebied van Cradle to Cradle-ontwikkelingen te zijn. De Cradle to Cradle-gedachte gaat uit van de gezondheid van mens en omgeving en 100% hoogwaardige herbruikbaarheid van gebruikte materialen en producten. Van alle gebruikte materialen en producten in het stadskantoor is het productieproces, het gebruik én toekomstig hergebruik niet schadelijk voor mens en omgeving. Sterker nog, het gebouw draagt met, onder andere, 2000 m² groene gevel zelfs bij aan de gezondheid van de gebruikers, bezoekers en de omgeving. De lucht is aantoonbaar schoner dankzij de honderden planten die fijnstof en stikstofoxides filteren.