Circulaire sloop en herplaatsing Americahal

| Door IVVD

Gemeente Apeldoorn en Bovenhoff Sloopwerken starten medio augustus met de circulaire demontagesloop van de Americahal. Dit betekent dat niet alleen materialen worden hergebruikt, maar dat de hal ook elders wordt herplaatst, in dit geval in Zwolle.

Circulaire sloop
De Americahal wordt afgebroken om de herontwikkeling van het gebied de Voorwaarts mogelijk te maken. Naast het feit dat het uniek is, dat een gebouw van deze omvang circulair wordt gesloopt en herplaatst, is het voor de gemeente Apeldoorn het eerste sloopproject dat op deze wijze wordt uitgevoerd. Circulaire economie is een van de aandachtspunten in het collegeprogramma, meer dan 98% van de hal wordt hergebruikt. Om invulling te geven aan de circulaire ambitie van de gemeente en de ervaring van Boverhoff Sloopwerken op het gebied van circulair slopen hebben beide partijen de handen ineen geslagen.

Beide partijen zijn blij dat het gebouw en deze historie zo toch behouden kan blijven. Het project wordt een voorbeeld voor toekomstige projecten binnen de gemeente Apeldoorn, maar mogelijk ook voor de gehele (landelijke) circulaire economie.