Collectoren op gymzaal als warmtebron

| Door IVVD

Wie langs de gymzaal aan de Vrijmark in Almere loopt, heeft waarschijnlijk niet direct door dat de gevel is bekleed met unieke zonnecollectoren. Op groene panelen is een bijzondere beschermlaag verwerkt die de warmte van de zon absorbeert. Deze coating geeft de warmte aan de achterkant af aan collectorbuizen.

“Het benutten van gevels om warmte te oogsten, past bij de opkomst van warmtepompen. Deze zonnecollectoren kunnen we als bron aan warmtepompen koppelen”, legt Sanne van Leeuwen van FITS4E uit.

Samenwerken
FITS4E staat voor facade integraded thermal solar collector for energy. Of in het Nederlands: in de gevel geïntegreerde warmtecollectoren voor energie. Van Leeuwen: “Mijn collega Bart Erich was al bezig met reflecterende coatings. Hij onderzocht deze coatings om de warmte van de zon buiten te houden in warme landen. 5 jaar geleden dacht hij: kunnen we niet ook coatings ontwikkelen die juist warmte opnemen?”

De ontwikkeling van de collectoren startte als samenwerking van onderzoeksorganisatie TNO met bouwpartner Emergo en verfmultinational AkzoNobel. De eerste vraag was hoe efficiënt de coating warmte kon opnemen. Daarnaast is direct vanaf de start gewerkt aan het ontwerp van de gevels. Dit moest ervoor zorgen dat kennis vanuit renovaties en gevelbouw ook werd meegenomen in de innovatie.

Na deze eerste veelbelovende fase is FITS4E uitgebreid met onder andere de gemeente Almere en aannemer Janssen de Jong. Zij wilden gezamenlijk werken aan de doorontwikkeling en deze innovatie testen op grote schaal.

Pilot in Almere
Inmiddels is in Almere de eerste praktische toepassing van deze innovatie op grote schaal geïnstalleerd. “De gymzaal in Almere was toe aan een renovatie. En de gemeente Almere had de wens om de gymzaal van het gas af te halen. Daarom gaf de gemeente dit gebouw op als eerste demolocatie”, legt Van Leeuwen uit. “Naast de omschakeling van gas naar een all-electric installatie, was de gevel ook toe aan renovatie. Dat zijn precies de 2 aspecten waar onze innovatie op inspeelt.”

Spannende investering mogelijk gemaakt
FITS4E maakt gebruik van een innovatieregeling van de Topsector Energie. Zo kunnen ze de innovatieve gevelcollectoren opnemen in de renovatie van de gymzaal in Almere. Zonder die regeling was de groene gevel er niet gekomen, denkt Van Leeuwen. “Veel organisaties durven zo’n investering nog niet direct aan als de opbrengst nog niet is bewezen.”

Officiële opening
Van Leeuwen verwacht uiteindelijk meer FITS4E-gevels. “Het helpt denk ik enorm dat we het nu in real life kunnen laten zien. De gemeente Almere kan nu bijvoorbeeld woningcorporaties uitnodigen om een kijkje te nemen. Voor een goed geïsoleerde rijtjeswoning heb je ongeveer 10 m2 gevelpanelen nodig. In combinatie met een warmtepomp kun je de jaarlijkse warmtevraag dan afdekken. Er wordt op dit moment een officiële opening voorbereid. Bij deze primeur willen we natuurlijk stilstaan. En we willen het kenbaar maken aan een groter publiek.”

Bron: RVO.nl