Cubestee-flexwoningen voorzien in belangrijke behoefte in Eindhoven

| Door IVVD

Op woensdag 12 juni zijn de 43 Cubestee-flexwoningen aan de Quinten Matsyslaan in Tongelre feestelijk opgeleverd in het bijzijn van bewoners, betrokken partijen en omwonenden. De bijzondere flexwoningen zijn bedoeld voor starters en mensen met woonurgentie, die hier maximaal twee jaar kunnen wonen tot ze doorstromen naar een reguliere woning.

Wethouder Yasin Torunoglu (wonen, wijken, werk en ruimtelijke ordening) woonde de oplevering bij: “Op dit moment zijn veel Eindhovenaren met spoed op zoek naar een woning die past bij hun portemonnee. Desnoods tijdelijk. De woningmarkt vraagt om flexibiliteit en betaalbaarheid. De Cubestees voldoen aan die voorwaarden, dus ik heb er alle vertrouwen in dat veel mensen blij worden gemaakt met deze bliksemsnelle ontwikkeling”.

Directeur-bestuurder Theo van Kroonenburg is trots op de eerste nieuwbouw flexwoningen van woningcorporatie Sint Trudo: “Met deze moderne Cubestee-woningen komen we inderdaad tegemoet aan een dringende vraag in Eindhoven voor tijdelijke woningen voor starters en mensen met woonurgentie. Voorbeelden daarvan zijn mensen die zich hier willen vestigen voor werk of bijvoorbeeld mensen in scheiding. Op deze manier helpen wij mensen die obstakels in hun leven tegenkomen vooruit. Dat is voor ons werken vanuit onze missie ‘Supporting People’.”

Razendsnel bouwen
Cubestee is een samentrekking van kubus en bedstee. Dit bijzondere type flexwoning is compleet met badkamer, keuken en installaties geproduceerd in een fabriek en vervolgens binnen één dag op deze locatie geplaatst en afgemonteerd door de Friso Bouwgroep. “Dat lijkt onmogelijk, maar het is gelukt”, zei Friso-projectleider Cor Boorsma van Friso Bouwgroep. “De basis van de Cubestee is houtskelet en de houtskelet-elementen zijn in de fabriek in Friesland voorzien van kozijnen, ramen, leidingen, badkamers en alle installaties. Na het transport konden de elementen razendsnel worden geplaatst en gemonteerd. Zo werd de overlast beperkt en waren we ook nauwelijks afhankelijk van het weer.”

Duurzaam én prettig wonen
Theo van Kroonenburg: “Er zijn compacte studio’s met een woonoppervlak van 32 m² en appartementen met een oppervlak van 59 m². De woningen zijn erg duurzaam: goed geïsoleerd, aardgasvrij en voorzien van zonnepanelen. We hebben voor dit bijzondere en mooie ontwerp gekozen omdat het echt iets toevoegt aan de locatie en de omgeving. Mensen moeten zich hier prettig voelen”.

De Cubestee is ontwikkeld door Architectenbureau Onix NL, ontwikkelaar Rizoem en Friso Bouwgroep.