Culturele hotspot Hart van Zuid in Rotterdam opgeleverd

| Door IVVD

Het nieuwe Theater Zuidplein is opgeleverd. Naast twee theaterzalen en een café-restaurant huisvest het ook een nieuwe vestiging van Bibliotheek Rotterdam: Zuidplein. De komende maanden nemen de gebruikers hun intrek in het pand. De oplevering van het pand is de tweede grote mijlpaal van Hart van Zuid, het gebiedsontwikkelingsproject dat werkt aan een bruisend stadscentrum voor Rotterdam Zuid.

Het nieuwe theater ligt heel centraal, pal naast het bus- en metrostation Zuidplein aan het Annie M.G. Schmidtplein en tegenover Zwemcentrum Rotterdam. Ramon Janssen, directeur bouw bij Hart van Zuid: “Met het opleveren van het nieuwe Theater Zuidplein en het Annie M.G. Schmidtplein wordt Hart van Zuid steeds aantrekkelijker, een plek om te verblijven. Het eerste deel van het plangebied is nu echt klaar en laat de potentie ervan goed zien.”

De gemeente Rotterdam kijkt uit naar de impuls die het nieuwe theater het gebied geeft. Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen): ”Het hart van Hart van Zuid staat, en nu kunnen de ondernemers en gebruikers van het theater en het plein het hart laten kloppen. Het gebied heeft alles in zich om een uitnodigende plek te worden om te wonen, te winkelen, te recreëren én nu ook om van cultuur te genieten.”

Voor iedereen
De komende maanden maken Theater Zuidplein en Bibliotheek Rotterdam het pand zich eigen. In september is de feestelijke opening. Emmelien Matthijsse, algemeen directeur Theater Zuidplein: “In ons nieuwe theater waar we bijzonder trots op zijn, hopen we snel weer voorstellingen te kunnen presenteren waar echt iedereen welkom is. Een bruisend huis op Zuid hebben we voor ogen. Ons publiek en de bewoners van Zuid verdienen dit prachtige theater.”

De hoge ontvangsthal is het hart van het nieuwe theater. Iedereen kan deze huiskamer binnen wandelen om te proeven van het theater, de bibliotheek en leuke activiteiten. Er is een podium voor bijvoorbeeld kindervoorstellingen en optredens van bands en dj’s. Theo Kemperman, directeur-bestuurder van Bibliotheek Rotterdam: “Met deze nieuwe vestiging van Bibliotheek Rotterdam willen we vooral verbindingen leggen en samenwerken, met Theater Zuidplein, de buurt, het onderwijs en partners. Onze bibliotheek is er voor iedereen.”

Open karakter en innovatieve theaterzaal
De entree van het theater heeft een semi-transparante voile-gevel. Overdag zorgt de opengewerkte gevel voor een bijzonder lichtspel in het interieur en ’s avonds benadrukt de lichtuitstraling de uitnodigende entree. Door het open karakter kunnen mensen goed zien wat er binnen gebeurt en is het voor passanten aantrekkelijk om naar binnen te gaan. Vanwege de geluidseisen liggen de theaterzalen aan de kant van de metrolijn, het verst weg van de woningen. Waardoor het gebouw hier een gesloten, robuust karakter heeft.

De grote zaal met 600 stoelen heeft twee bijzondere kenmerken. De akoestische wanden zijn bekleed met 6.000 unieke, driehoekige panelen van aluminium composiet. Met algoritmes zijn de driehoeken zo gepositioneerd dat de optimale akoestiek is ontstaan. Ook bijzonder is de wijze waarop de grote zaal geschikt is te maken voor sta-concerten. Niet de stoelen worden verplaatst, maar het podium wordt omgebouwd tot een zaal voor maximaal 1000 staande of dansende bezoekers.

Achtergrond
Theater Zuidplein is gebouwd door het Hart van Zuid consortium bestaande uit Heijmans en Ballast Nedam in opdracht van de gemeente Rotterdam. De architect van het pand is De Zwarte Hond. Dit bureau heeft ook, samen met BURO M2R, het interieurontwerp gemaakt. De zaalwand is ontworpen door Studio RAP.

Hart van Zuid werkt aan een bruisend stadscentrum voor Zuid. De eerste grote mijlpaal van Hart van Zuid was de oplevering van Zwemcentrum Rotterdam. De tweede is het nieuwe Theater Zuidplein met vestiging van de Bibliotheek Rotterdam. De derde zal eind dit jaar het Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC) zijn. Naast deze gebouwen werkt Hart van Zuid ook aan een uitbreiding van winkelcentrum Zuidplein, een nieuw busstation, een hotel en bioscoop, woningen en horecavoorzieningen. Ook de buitenruimte wordt volledig nieuw ingericht. Voor meer informatie over Hart van Zuid kijk op: www.allesisopzuid.nl