Internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield lanceert vandaag de Particuliere Woonzorgkaart. Dit trendonderzoek van het Healthcare team van Cushman & Wakefield geeft inzicht in de veranderingen in de zorgsector als gevolg van marktwerking, wet- en regelgeving en demografische ontwikkelingen in de komende twee decennia. Voor 2017, 2020, 2030 en 2040 is in kaart gebracht wat de omvang van de behoefte aan particuliere woonzorg is en op welke locaties in Nederland deze behoefte groot, gemiddeld of gering is.
Eric Scheijgrond, Associate Healthcare bij Cushman & Wakefield zegt over de kaart: “De Nederlandse zorgvastgoedmarkt staat voor een enorme opgave. Er is in Nederland ongeveer net zoveel vierkante meter zorgvastgoed als kantorenvastgoed. De mismatch in dit segment is groot, het aanbod sluit niet meer aan bij de woonbehoefte van de huidige generatie zorgbehoevende ouderen. Binnen dit segment zien wij een grote behoefte ontstaan aan kleinschalige woonzorgconcepten voor ouderen met een zware zorgbehoefte bijvoorbeeld vanwege dementie. Wij geven met onze Particuliere Woonzorgkaart inzicht in de omvang en de geografische gebieden van deze woonbehoefte. We zien enorme kansen in deze sector voor ambitieuze zorgaanbieders in samenwerking met ontwikkelaars en beleggers.”
Verdubbeling ouderen met grote zorgbehoefte
Uit de particuliere woonzorgkaart blijkt dat als gevolg van demografische veranderingen er in 2040 4,8 miljoen 65 plussers en 1,6 miljoen 80 plussers in Nederland zijn met naar verwachting circa 550.000 ouderen met dementie. Dit is een verdubbeling van het huidige aantal ouderen met grote zorgbehoefte als gevolg van dementie. Wetgeving gericht op het scheiden van wonen en zorg, en nieuwe financieringsstructuren met een verplichte eigen bijdrage voor reguliere zorg, maken het voor een steeds grotere groep ouderen aantrekkelijk te kiezen voor particuliere woonzorgconcepten.
Zorgvastgoed kansrijke sector
Cushman & Wakefield verwacht dat de zorgmarkt in Nederland de komende jaren internationaler zal worden met commerciële zorgaanbieders uit binnen- en buitenland. Veel van deze partijen hebben ambitieuze expansieplannen en/of bouw- en verbouwplannen. Dit creëert een stijgende vraag naar langetermijnvastgoedpartners en naar ontwikkelaars die samen met zorgverleners exploitatieconcepten ontwikkelen die een langetermijncashflow garanderen.
In januari van dit jaar, bij het bekendmaken van het beleggingsvolume over 2016, gaf Cushman & Wakefield al aan dat zorgvastgoed de komende jaren een aantrekkelijke beleggingscategorie is en blijft voor beleggers. Enerzijds als gevolg van bevolkingsontwikkelingen en regelgeving, maar ook omdat beleggers in toenemende mate op zoek zijn naar diversificatie van hun vastgoedportefeuille. Vorige week kondigde Cushman & Wakefield aan te verwachten dat het totale beleggingsvolume in Europa over 2017 naar verwachting met ruim zes procent zal stijgen.