Data governance en datavolwassenheid bij vastgoedorganisaties

| Door IVVD

Robin Oldebeerlink heeft kortgeleden de master Facility en Real Estate Management afgerond. Zijn masterscriptie heeft hij gericht op het onderwerp data governance en datavolwassenheid bij gemeentelijke vastgoedorganisaties. Met zijn scriptie heeft hij een nominatie voor de FMN Student Awards in de wacht gesleept! Ook is hij uitgenodigd om een lezing te houden over dit onderwerp tijdens het Vastgoeddata Congres op 3 december, georganiseerd door IVVD.

Gemeenten geïnteresseerd in data gestuurd werken
Wat Robin opviel in het werkveld bij gemeentelijk vastgoedbeheer, was een groeiende interesse in data gestuurd werken maar ook in IoT, blockchain, big data, data mining en data analytics. Tijdens zijn masterscriptie is hij op onderzoek gegaan om te zien in hoeverre gemeenten nu echt klaar zijn om de volgende stap te zetten richting deze zogenaamde 4e industriële revolutie. Is hun data als input voor deze nieuwe ontwikkelingen wel van voldoende kwaliteit?

Vastgoedproblemen vaak gelinkt aan databeheer
Enkele opvallende waarnemingen binnen zijn onderzoek waren dat vastgoedmedewerkers onbewust vaak al diverse data management taken uitvoeren, en dat de verantwoordelijkheid voor de aanwezige data veelal wordt aangenomen binnen de functierol van iemand anders te vallen, hoewel dit nergens echt is vastgelegd. Daarnaast blijkt dat veel van de aanwezige ‘vastgoed’ problemen vaak direct zijn te linken aan gemaakte fouten in databeheer en hiermee eigenlijk ‘data-issues’ betreffen.

Tool voor de implementatie van data governance
Als oplossing heeft Robin tijdens zijn onderzoek een nieuw model ontwikkeld dat als praktische tool kan dienen waarmee men stapsgewijs data governance kan implementeren in de vastgoedorganisatie en zo kan doorgroeien naar het gewenste niveau van data volwassenheid. Deze tool is overigens niet alleen toepasbaar binnen gemeentelijk vastgoed maar kan ook worden ingezet bij andere vastgoedorganisaties om ook hen te helpen om het beheer van hun digitale assets te verbeteren.

Robin Oldebeerlink is als Vastgoedadviseur en Assetmanager werkzaam bij Metafoor Vastgoed en Software. Wilt u meer weten over het onderzoek dat Robin heeft uitgevoerd? Neem dan contact op met Metafoor door te mailen naar info@metafoor.nl of te bellen naar 088 – 00 66 100.