Wim Fieggen, directeur IVVD – In 2008 was ik werkzaam bij de VastNed Groep, een beursgenoteerde internationale vastgoedbelegger in winkels en kantoren. Dat jaar werden op de aandeelhoudersvergadering door de Vereniging Beleggers Duurzame Ontwikkeling vragen gesteld over het duurzaamheidsbeleid.
In 2008 was ik werkzaam bij de VastNed Groep, een beursgenoteerde internationale vastgoedbelegger in winkels en kantoren. Dat jaar werden op de aandeelhoudersvergadering door de Vereniging Beleggers Duurzame Ontwikkeling vragen gesteld over het duurzaamheidsbeleid. Ik beantwoordde de vragen tot tevredenheid. Daarop kwam het verzoek om in het vervolg meer over duurzaamheid te rapporteren. Vanaf dat moment had ik duurzaamheid in mijn portefeuille. Een taak die ik voortvarend oppakte. Een paar jaar later werden 24 gebouwen gecertificeerd met een BREEAM In Use duurzaamheidlabel. Maar wat een werk was dat. Lange vragenlijst laten invullen door de organisatie samen met een daartoe opgeleide adviseur. Een weinig aantrekkelijk en kostbaar proces in termen van tijd en geld. En dat alleen om via een duurzaamheidscertificaat meer inzicht te krijgen. Mijn ervaring was dat het, als je de vele honderden gebouwen in je vastgoedportefeuille aan een portefeuillebrede analyse zou moeten onderwerpen, het wel heel lastig zou worden om tempo aan te brengen. Maar er was op dat moment niets beters voorhanden.

is directeur IVVD met een professionele achtergrond van vele jaren in vastgoed- sturing en duurzaamheid bij vastgoedfondsen.
In 2011 was ik voor een klein jaar interim directeur operaties van de Dutch Green Building Council. Deze organisatie kent in Nederland de BREEAM-certificaten toe. Daar leerde ik dat het bij nieuwbouw relatief gemakkelijk is in termen van kosten en tijd om zo’n certificaat aan te vragen. Tijdens de nieuwbouw is alle informatie op een centrale plek aanwezig en de kosten van het certificaat zijn maar een heel klein onderdeel van het totale bouwbudget. Op die wijze werd de duurzaamheidsambitie bij de nieuwbouw op effectieve wijze vertaald in een certificaat.
Voor de huidige gebouwde omgeving is dat andere koek. Gebouwdossiers zijn veelal niet op orde en het budget om een certificaat aan te vragen is laag. Duidelijk was dat er oplossingen moesten komen om beter inzicht in de gebouwde omgeving te krijgen. Gebouwen uit een bepaalde periode hebben tenslotte veel gemeenschappelijk kenmerken, al was het alleen maar omdat zij onder hetzelfde bouwbesluit uit die periode gebouwd zijn.
Een paar jaar later kwamen de eerste duurzaamheidanalyses met behulp van Big Data, waarmee datagedreven verduurzaming een realiteit werd. Dat scheelt een hoop tijd én kosten. Zo ontwierp CFP Green Buildings software waarmee op basis van open databronnen en vele referentieobjecten, voor elk gebouw een advies gegeven kan worden welke energiebesparingen er mogelijk zijn én wat de mogelijkheden zijn voor energieopwekking. De BNG Bank maakt gebruik van deze software en stelt het in de vorm van de Maatschappelijk Vastgoed Scan gratis ter beschikking aan maatschappelijk vastgoedpartijen. Zo krijg je de vastgoedportefeuille goed in beeld en kunnen forse stappen gemaakt worden met energiebesparing en duurzame energieopwekking.
De lokale concurrent van Google Street View, Cyclomedia, brengt bovendien de openbare ruimte in beeld met hoogwaardige 360° straatfoto’s en luchtfoto’s met GIS-nauwkeurigheid. Gekoppeld aan eigen en open databronnen met een sausje van algoritmen geeft dat bijvoorbeeld inzicht in het energieverbruik van individuele gebouwen. Op deze wijze kunnen portefeuille-overzichten gemaakt worden met daarbij de kansen voor energiebesparing.
Maar daar stopt het niet. Datagedreven verduurzaming heeft nog veel meer potentie. Die ontstaat als kunstmatige intelligentie wordt toegevoegd aan data en beelden. Zo ontstaat een enorme analysekracht en kunnen de kosten veel verder omlaag. Door datagedreven inzichten, planning én monitoring krijgt de versnelling in verduurzaming van de gebouwde omgeving een enorme kans. Pak die kans.