De Circulaire Bouwcatalogus: inspiratie voor een circulaire gebouwde omgeving

| Door Odette Koldewey

De Circulaire BouwcatalogusW/E adviseurs heeft in samenwerking met Byline de Circulaire Bouwcatalogus ontwikkeld. In de catalogus zijn diverse inspirerende circulaire voorbeelden opgenomen uit de woning- en utiliteitsbouw en de grond-, weg-, en waterbouw.
Vloeren, gevels, meubilair, zelfs hele biobased bruggen van Accoya hout, je vindt het allemaal in de Circulaire Bouwcatalogus. Netjes gerangschikt per productgroep.

Opdrachtgevers en bouwers die op zoek zijn naar producten en diensten die bijdragen aan een circulaire gebouwde omgeving kunnen een kijkje nemen in de online Circulaire Bouwcatalogus en zodoende leren van leveranciers en bouwbedrijven die al gebruik maken van circulaire producten en diensten.

Vijf circulaire strategieën
De catalogus, ontwikkeld in opdracht van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie van RVO, biedt een overzicht per productgroep. Ook biedt de catalogus per productgroep een beoordeling op vijf circulaire strategieën:
1: Benut het beschikbare
2: Gebruik hernieuwbaar materiaal
3: Verlaag de milieu-impact
4: Creëer voorwaarden voor een lange cyclus
5: Creëer voorwaarden voor toekomstige cycli

Refuse of Recover
In de catalogus staat duidelijk aangegeven hoe elke productgroep scoort op één, of meerdere, van de circulaire R-strategieën, van Refuse tot Recover. De catalogus is bedoeld ter inspiratie.
De catalogus ging live tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie op 1 februari.
Opdrachtgevers, aannemers en bouwbedrijven die zelf een innovatief, circulair product of dienst hebben dat past in de catalogus, kunnen contact opnemen met W/E adviseurs.