De eerste duurzame zelfbouw wooncoöperatie mag starten

| Door IVVD

Wooncoöperatie De Warren heeft in het afgelopen jaar als collectief van 50 mensen samen met de architect een uniek duurzaam gebouw ontworpen. Uit hout opgetrokken, energieneutraal, met veel gemeenschappelijke faciliteiten en ruimten en een gevel van gebruikt materiaal. De vergunning is binnen. Dit schrijft DuurzaamNieuws.nl

De Warren wordt een 6-laagse houten gebouw op Centrumeiland IJburg met 36 appartementen in het sociale en middeldure huursegment. De toekomstige huurders zijn verenigd in de wooncoöperatie en ontwerpen, ontwikkelen en beheren hun eigen pand. Ze zijn de eerste in Nederland die op deze wijze als groep een gebouw realiseren.

Gerard Roemers, bestuurslid bij De Warren. “We willen op alle vlakken innoveren: dus we bouwen met hout, met bouwmaterialen die al een eerder leven hebben gehad en het ontwerp stimuleert menselijk contact.

Boris Zeisser van Natrufied Architecture: “Dat de brandweer en de constructeur van de gemeente nu bevestigen dat bouwen met hout gewoon goed én veilig is laat zien dat deze vorm van bouwen een realistisch alternatief is”.

In de zomer 2020 is het plan om de eerste paal de grond in te slaan. Ook is de laatste fase van de crowdfunding ingegaan waarbij de coöperatie iedereen de mogelijkheid biedt om te investeren in dit duurzame en sociale project in ruil voor een mooie rente. Meer informatie over deze crowdfunding en het project is te vinden op www.dewarren.co.

Beeld: Interieur De Warren (c) Natrufied Architecture