De grootste groene gevel van Europa

| Door Odette Koldewey

Ter inspiratie: Een prachtige groene gevel beplant met de haagbeuk. Deze grootste groene gevel van Europa biedt het een stedelijk antwoord op klimaatverandering

De groene gevel is een essentieel onderdeel van het bedrijfs- en kantoorgebouw Kö-Bogen II in Düsseldorf ontworpen door Ingenhoven architects | Office buildings. Foto © ingenhovenarchitects.com

De grootste groene gevel van Europa is 8 kilometer lang met meer dan 30.000 planten. De gevel is beplant met de haagbeuk. Die is bewust geselecteerd als een inheemse hardhoutsoort die zijn bladeren in de winter behoudt.

De gevel is een essentieel onderdeel van het bedrijfs- en kantoorgebouw Kö-Bogen II Düsseldorf van architectenbureau Ingenhoven. Het groen verbetert het microklimaat van de stad – het beschermt in de zomer tegen de zonnestralen en vermindert de stadswarmte, bindt koolstofdioxide, slaat vocht op, dempt geluid en ondersteunt de biodiversiteit. Het ecologische voordeel van de haagbeukhagen is gelijk aan die van ongeveer 80 volgroeide loofbomen. Deze integratie van de natuur in de architectuur biedt een hedendaags stedelijk antwoord op klimaatverandering.

Zoveel mogelijk groen teruggeven aan de stad is een opgave waar Ingenhoven architecten al decennialang en over verschillende klimaatzones heen werkt.

Masterclass Gezonde Gebouwen