De Isolatie Uitdaging

| Door IVVD

De Utrechtse woningcorporaties Mitros, Portaal en Bo-ex willen tienduizenden woningen verduurzamen. Dat begint bij ‘een nieuwe jas’: een innovatie in gevelisolatie.

De opgave
De drie corporaties hebben hoge duurzaamheidsambities. Een belangrijk onderdeel daarvan is het isoleren van tienduizenden sociale huurwoningen. Die isolatie is een noodzakelijke eerste stap op weg naar een woningvoorraad met een CO2-neutrale energievoorziening in 2050, die ook geschikt is voor andere warmtebronnen.

Innovatie nodig
De huidige materialen en technieken voor gevelisolatie zijn ingrijpend. Ze geven veel overlast voor bewoners, zijn niet milieuvriendelijk en hebben een te lage isolatiewaarde. Bovendien zijn de kosten voor oplossingen met een hoge isolatiewaarde nog erg hoog. Om daarin te verbeteren en echt te kunnen opschalen is innovatie hard nodig.

We dagen de markt uit
Met de Isolatie Uitdaging wil Portaal samen met Mitros en Bo-ex hierin een doorbraak realiseren. Door samen op te trekken en samen te werken willen we het probleem sneller en beter kunnen oplossen. Met een scherpe uitvraag dagen we de markt uit om te komen tot nieuwe, innovatieve oplossingen, die ervoor zorgen dat we straks sneller, beter en met minder overlast onze woningen kunnen isoleren. Een oplossing die duurzaam verwarmen met lagetermperatuurverwarming mogelijk maakt.

De winnaars van de uitdaging nodigen we uit om hun oplossing te testen in een van onze woningen. Is de proef succesvol, dan wordt het concept in onze woningen toegepast; eerst in een pilot, daarna op grote schaal.

Planning
De Isolatie Uitdaging is 8 januari 2019 van start gegaan. Op 25 juni 2019 vindt de finale plaats. Nieuwsgierig? Bekijk de animatiefilm hieronder en bezoek www.isolatieuitdaging.nl. Ook is er een tijdlijn met de mijlpalen en belangrijke momenten.